Ексглава зовнішньополітичного відомства ЄС Ештон: Росія безповоротно втратила Україну та її народ

Колишній Високий представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики Кетрін Ештон переконана, що своєю агресивною війною Росія безповоротно втратила Україну та її народ.

Як передає Укрінформ, про це колишній єврокомісар від Британії заявила в інтерв’ю APA.

"Країна втрачається не лише тому, що її не можна захопити військовим шляхом, але й тому, що люди там вбачають у вас агресора, а не друга", - сказала Ештон, яка представляла Євросоюз у зовнішній політиці з 2009 по 2014 рік і раніше кілька разів зустрічалася з Путіним.

Вона вказала на те, що після розв’язаної Кремлем війни українці не мають нічого позитивного щодо Росії. "Якщо він (кремлівський диктатор Путін – ред.) коли-небудь думав, що вторгнення Росії в Україну призведе до того, що Україна матиме теплі й позитивні почуття до Росії та захоче набагато тісніших відносин з Росією, то можна просто подивитися, що сталося з народом України", - зазначила Ештон.

Вона вказала, зокрема, на те, що через російську війну багато українців втратили близьких та були змушені тікати з країни разом з дітьми. "Чому вони повинні думати щось позитивне про Росію? Чому вони повинні відчувати, що Росія зацікавлена в тому, щоб підтримувати та допомагати?", - додала вона.

Ексглава зовнішньополітичного відомства ЄС наголосила на неприйнятності прагнення кремлівського диктатора "змусити Україну або бути частиною Росії, або дивитися лише в бік Росії".

Відповідаючи на запитання, що має робити Європа в цій ситуації, Ештон відзначила важливість продовження підтримки України: "Підтримуйте Україну, навіть якщо ви вважаєте, що переговори – це найкращий шлях вперед".

Читайте також: ЄС готовий до того, що з 2025 року Україна не транспортуватиме російський газ - єврокомісарка

За її словами, переговори, якщо українці їх захочуть, також повинні вестися з позиції сили. "Україна має бути якомога сильнішою", - підкреслила колишній Високий представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики.

Як повідомляв Укрінформ, раніше у місії України при ОБСЄ заявили, що рішення розпочати повномасштабне вторгнення в Україну стало стратегічною катастрофою для Росії, але Кремль поки відмовляється це визнавати і продовжує війну, не шкодуючи людських життів.