Правляча партія Японії може втратити більшість у парламенті вперше з 2009 року

Опитування

Правляча в Японії Ліберально-демократична партія прем’єр-міністра Шігеру Ішіби після виборів може вперше з 2009 року втратити абсолютну більшість у нижній палаті парламенту, зберігаючи контроль над нею лише за допомогою свого партнера по коаліції.

Про це з посиланням на результати опитувань виборців японськими ЗМІ повідомляє Japan Times, передає Укрінформ.

До того, як Ішіба розпустив Палату представників, нижню палату парламенту з 465 членів, ЛДП мала найбільше представництво в законодавчому органі, 256 місць, та разом зі своїм партнером по коаліції партією Комейто мала 288 голосів. Останні опитування виборців свідчать, що партія влади може втратити місця.

Так, газета Mainichi прогнозує, що ЛДП отримає від 203 до 250 місць у Палаті представників, і не виключає можливість того, що партія вперше не набере 233 місць, необхідних для більшості.

За даними телефонних опитувань приблизно 190 тисяч виборців, проведених 15 і 16 жовтня, Mainichi також прогнозує, що партнер по коаліції Комейто отримає від 24 до 29 місць, менше порівняно з його поточними 32-ма місцями.

Видання Yomiuri та Nikkei також прогнозують збереження нинішньої урядової коаліції тільки завдяки участі в ній Комейто, бо самостійно ЛДП не зможе отримати більшості в парламенті.

ЛДП програла вибори в нижню палату лише одного разу в 2009 році, коли у неї було лише 119 місць.

Якщо ЛДП втратить абсолютну більшість на виборах, Ішіба, ймовірно, збереже пост глави уряду, але може бути змушений приділяти більше уваги політичним уподобанням Комейто, яка намагається обмежити використання військової сили та військові видатки, що суперечить намірам Ішіби збільшити фінансування оборони.

Останні опитування показують, що громадська підтримка уряду Ішіби становить близько 40%, що є низьким показником для нової адміністрації, хоча це значно вище рівнів підтримки у близько 20% для попередника Ішіби Фуміо Кішіди перед тим, як він залишив посаду прем’єр-міністра.

Читайте також: Прем’єр Японії розпустив парламент - вибори 27 жовтня

Головною причиною падіння електоральної підтримки ЛДП залишається фінансовий скандал із приховуванням даних про партійні кошти, що вибухнув наприкінці року і призвів до відставки ряду авторитетних партійних функціонерів та врешті-решт і уряду Фуміо Кішіди.

Обраний наприкінці вересня новим лідером партії і прем’єр-міністром Шігеру Ішіба пообіцяв відновити заплямований імідж ЛДП і повернути довіру громадськості, проте поки що досягнути цього не вдалося.

Як повідомляв Укрінформ, прем’єр-міністр Японії Шіґеру Ішіба у середу, 9 жовтня, формально розпустив Нижню палату парламенту, відкривши шлях для проведення дострокових виборів у країні.

Фото: JIJI