У Румунії створять залізничну компанію для оборонних потреб

Румунський уряд у середу схвалив створення державної залізничної компанії для задоволення оборонних потреб країни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Euractiv.

Нова компанія буде юридично зобов’язана займатися стратегічними перевезеннями, забезпечуючи країну надійним транспортуванням у випадку, якщо приватні транспортні компанії відмовляться або не матимуть змоги надавати певні залізничні послуги, особливо під час кризи.

Потребу Румунії у надійному операторі залізничних вантажних перевезень, здатному транспортувати війська, обладнання, техніку та озброєння у разі військової мобілізації, пояснили «надзвичайними подіями» 2020-2023 років.

Компанія також сприятиме доставці гуманітарної допомоги у зони конфлікту, підтримуючи зусилля міжнародної співпраці.

Крім цього, компанія відіграватиме важливу роль у транспортуванні товарів першої потреби, таких як зерно, сировина та паливо, допомагаючи запобігти потенційним продовольчим або енергетичним кризам, йдеться у матеріалі.

Румунія взяла на себе зобов’язання підвищити військову мобільність шляхом участі у Постійному структурованому співробітництві (PESCO) і підтвердила це зобов’язання на саміті НАТО у червні 2018 року.

Читайте також: Фінляндія та Норвегія посилюють залізничне сполучення для військових потреб

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці вересня США і Румунія підписали кредитну угоду про пряме зовнішнє військове фінансування (FMF) на суму $920 млн, яке Румунія використає для збільшення виробництва боєприпасів і модернізації своїх збройних сил.