У Польщі від початку року на кордоні з Білоруссю постраждали 63 військових

У Польщі від початку цього року від агресивних дій нелегальних мігрантів, які намагалися потрапити до країни, постраждали 63 військовослужбовці.

Про це в Сеймі заявив в четвер заступник міністра національної оборони Польщі Павел Бейда, передає Укрінформ з посиланням на Rmf24.pl.

За його словами, іноземці проявляють агресію до силовиків, зокрема кидаючи у їхній бік камінням і гілками.

«Під час затримання чи утримання від пересування нелегальних мігрантів з початку 2024 року постраждали 63 військових»,- зазначив Бейда.

За його словами, від початку року до 15 жовтня на кордоні з Білоруссю зафіксовано майже 28 тис. спроб нелегального перетину кордону, що на понад 2 тис. більше, ніж за весь 2023 рік. Серед іноземців домінують громадяни Сирії, Афганістану, Сомалі, Еритреї, Індії, Ефіопії та Ємену.

Він зазначив, що немає жодного сумніву: масштаби того, що відбувається на кордоні регулюється білоруськими спецслужбами.

Бейда повідомив, що в межах операції «Безпечне Підляшшя» у захисті кордону з Білоруссю беруть участь близько 6 тис. військових, а в разі значного погіршення ситуації їх кількість можна буде збільшити до 17 тис.

Читайте також: Польські прикордонники затримали українця за контрабанду нелегальних мігрантів із Білорусі

Як передавало агентство, Варшава до 2028 року в межах масштабної програми “Щит Схід” збудує на кордоні з Росією і Білоруссю 700 км укріплення, системи викриття й оповіщення, передові бази, логістичні вузли й системи протидії безпілотникам тощо.

У 2022 році Польща побудувала на кордоні з Білоруссю загородження заввишки 5,5 м і завдовжки 186 км, а також встановила сучасну систему електронного моніторингу.

Це було відповіддю на штучне створення від літа 2021 року Білоруссю та Росією так званого міграційного тиску на кордоні РБ з Польщею та балтійськими країнами.

Фото: Pawel Wodzynski /East News