Росія блокує вихід зі свого ринку двох останніх західних банків - Bloomberg

Російський уряд блокує будь-яку спробу Raiffeisen Bank International AG і UniCredit SpA продати місцеві підрозділи будь-якому покупцеві, який ризикує потрапити під санкції.

Про це повідомляє Bloomberg, передає Укрінформ.

Це фактично виключає можливості для російського покупця, а з огляду на протидію західних урядів будь-якому зовнішньому покупцеві, робить продаж майже неможливим.

Так, Mubadala, суверенний фонд Абу-Дабі з капіталом у 300 млрд дол., вирішив перервати переговори про купівлю російського підрозділу UniCredit протягом 2023 року через побоювання, що уряд США буде проти цього, кажуть співрозмовники.

Raiffeisen та UniCredit шукають спосіб вийти з РФ від початку повномасштабного вторгнення в Україну. За словами співрозмовників видання, західні банки, два найбільші з тих, що залишилися в Росії, уряд Путіна вважає життєво важливими каналами для здійснення зовнішніх платежів.

Під тиском Європейського центрального банку, який вимагав прискорити їхній вихід, керівники банків намагалися продати місцеві активи, щоб мінімізувати збитки, зменшити ризик ненавмисного порушення санкцій та обмежити потенційну репутаційну шкоду.

Але Росія дедалі більше ускладнює вихід міжнародних компаній з країни. Уряд створив спеціальну комісію для затвердження продажу активів і зобов'язав бізнес продавати активи зі знижкою і сплачувати податок на виведення капіталу.

Минулого тижня уряд вирішив ще більше посилити ці правила, збільшивши вимогу щодо знижки з 50% до 60% і більш як удвічі підвищивши податок на виведений капітал до 35%. Угоди вартістю понад 50 млрд рублів (515 млн дол.) тепер також потребуватимуть схвалення Путіна.

Цей крок був частково спрямований на те, щоб утримати іноземні активи в країні, оскільки продаж означав би додатковий відплив капіталу, пояснюють джерела видання.

UniCredit і Raiffeisen згорнули операції, але все ще дозволяють здійснювати деякі платежі, в тому числі в іноземній валюті, коли транзакції не підпадають під санкції. Це робить їх цінними активами для Росії, яка з червня переживає кризу транскордонних платежів.

Citigroup Inc. заявляє, що припинив майже всі свої банківські операції в Росії, а також в основному завершив згортання свого місцевого споживчого та комерційного банківського бізнесу після того, як не зміг продати ці підрозділи.

За словами співрозмовників, обидва підрозділи банків потрібні як Росії, так і європейським клієнтам, які все ще торгують з країною.

Багато італійських компаній продовжують працювати в Росії, стверджують співрозмовники видання, і всі вони здійснюють платежі через UniCredit.

Читайте також: Австрійський «Райффайзен» продає свою білоруську дочку

Як повідомляв Укрінформ, за підрахунками Financial Times, сім найбільших західних банків, які залишилися в Росії, торік сплатили РФ понад 800 млн євро податків.