Швейцарія приєдналася до програми ППО «Європейський небесний щит»

Швейцарія підписала меморандум про приєднання до програми протиповітряної та протиракетної оборони «Sky Shield» (ESSI) («Європейський небесний щит»).

Про це йдеться у пресрелізі на сайті Федеральної ради Швейцарії, передає Укрінформ.

Глава національного озброєння Швейцарії Урс Лоер у четвер, 17 жовтня, підписав Меморандум про взаєморозуміння та односторонню декларацію про приєднання країни до ESSI. Таким чином Швейцарія стане 15-м членом програми.

«Завдяки участі в ESSI Швейцарія розширює міжнародні можливості для співпраці: ESSI дає змогу краще координувати проєкти закупівель, навчання та логістичні аспекти у галузі наземної протиповітряної оборони», – йдеться у пресрелізі.

У Федеральній раді зазначили, що початкова увага зосереджена на наземній ППО середнього радіусу дії, однак у майбутньому у країни з’являться можливості для співпраці у галузі протиповітряної оборони ближнього і дальнього радіуса дії.

Читайте також: Шольц: Підтримуємо Україну, але дбаємо, щоб НАТО не стало стороною війни

Там додали, що програма ESSI сумісна із нейтральним статусом Швейцарії, оскільки не містить жодних зобов’язань, а країна все ще може вирішувати, де і якою мірою брати участь у програмі. На додачу до цього, Швейцарія може припинити співпрацю з «Sky Shield» у разі, якщо країна-учасниця ініціативи вступить у міжнародний збройний конфлікт.

Нагадаємо, у жовтні 2022 року міністри оборони кількох європейських країн підписали спільну декларацію про наміри започаткувати ініціативу "Європейський небесний щит" (ESSI) на полях засідання НАТО. Вона передбачає спільні закупівлі, співпрацю у сфері планування протиповітряної і протиракетної оборони на різних висотах, а також у сфері тренувань і освіти.