Стали відомі деталі ліквідації ватажка ХАМАСу

Про смерть ватажка ХАМАСу Яхʼя Сінвара ізраїльтяни довідалися випадково: на його труп натрапила група військових, які оглядали місце обстрілу, де ліквідували кілька бойовиків.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в публікації CNN.

За Сінваром, який організував напад на Ізраїль 7 жовтня минулого року, ізраїльтяни за підтримки США полювали протягом року.

Проте він переховувався у мережі тунелів Гази, зрідка піднімався на поверхню і комунікував лише через курʼєрів.

Сінвара було вбито 16 жовтня неподалік від тунелю в частині Рафаха під назвою Таль-Аль-Султан, взятої під контроль ізраїльськими військовими.

Піхотинці з бригади ЦАХАЛу «Біслах», яка готує майбутніх командирів, оглядали тіла кількох бойовиків серед руїн на півдні Гази після ізраїльських обстрілів.

Перед цим ізраїльтяни відповіли вогнем з танка й направили безпілотник на одну зі зруйнованих будівель, звідки пролунали постріли.

Після перестрілки наступного ранку, оглядаючи тіла, військові зрозуміли, що одним із мертвих був Сінвар.

У своєму останньому бою він разом із двома іншими бойовиками кидав гранати й вів вогонь із вогнепальної зброї. Він був одягнутий у бронежилет і мав при собі ізраїльські шекелі, еквівалентні $10 тисячам.

За кілька хвилин до його смерті, спричиненої влучанням кулі у голову, ізраїльські військові запустили безпілотник у напрямку зруйнованої будівлі, де Сінвар перебував.

На відеозаписі, оприлюдненому ізраїльськими військовими, видно, що в кімнаті на верхньому поверсі особа у масці сидить на стільці серед куряви й уламків і тримає в руці шматок дерева.

За мить до закінчення відео особа жбурляє його у безпілотник, очевидно, намагаючись збити БПЛА.

Зазначається, що раніше ЦРУ створило спеціальну оперативну групу для стеження за Сінваром, а після 7 жовтня США направили у регіон представників розвідслужб для збору інформації про "ХАМАС" та його ватажка.

Проте, як повідомили кілька американських посадовців, момент його смерті став цілковитою несподіванкою.

Читайте також: Блінкен і Бербок сподіваються, що ліквідація лідера ХАМАСу покладе кінець війні

Ізраїльська армія оборони не знала про перебування Сінвара поблизу Тель-Аль-Султана, поки не виявила його тіло.

Для ідентифікації тіла Ізраїль використав ДНК і стоматологічні записи із ізраїльської в'язниці, у якій раніше утримувався Сінвар.

Як повідомляв Укрінформ, у середу Ізраїль ліквідував ватажка ХАМАСу Яхʼя Сінвара. Це підтвердили міністр закордонних справ Ісраель Кац та представники ЦАХАЛу.

Фото: Yousef Masoud/SOPA Images/LightRocket/Getty Images