Макрон засудив дії ізраїльської армії проти «блакитних шоломів» у Лівані

Президент Франції Еммануель Макрон засудив дії ізраїльської армії проти тимчасових миротворчих сил ООН на півдні Лівану (UNIFIL). 

Він попросив прем'єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу якомога швидше встановити режим припинення вогню в цій країні. Свою позицію Макрон висловив у телефонній розмові з очільником ізраїльського уряду, передає Укрінформ із посиланням на отриманий текст комюніке Єлисейського палацу.

«Що стосується Лівану, президент звернувся до прем'єр-міністра Ізраїлю із проханням забезпечити збереження інфраструктури, захист цивільного населення та припинення вогню якнайшвидше. Він засудив дії ізраїльської армії проти баз миротворчих сил ООН», - йдеться у пресрелізі канцелярії президента Франції.

Макрон також закликав ООН відігравати свою «повну роль» на півдні Лівану, щоб уможливити повернення до своїх домівок громадян по обидва боки кордону між Ліваном та Ізраїлем.

Також, на його думку, ліквідація лідера "ХАМАС" Ях’ї Сінуара є можливістю розпочати новий етап переговорів щодо встановлення режиму припинення вогню в Газі, домогтися звільнення всіх заручників і уможливити доставку гуманітарної допомоги.

Франція й далі залишається «прихильною до безпеки Ізраїлю", згідно із пресрелізом Єлисейських полів.

Читайте також: ООН заявляє, що Ізраїль «навмисно» пошкодив базу миротворців у Лівані

Як повідомляв Укрінформ, президент Франції Еммануель Макрон у розмові із прем'єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу засудив невибіркові удари Ізраїлю, які збільшують людські жертви в Газі та Лівані.

Напруженість між лідерами двох країн зросла після висловлювань Макрона, який заявив, що Нетаньягу не повинен "звільняти себе від рішень ООН", оскільки саме рішенням ООН було створено державу Ізраїль. Глава ізраїльського уряду нагадав президентові Франції, що не резолюція ООН створила Ізраїль, а перемога, здобута у війні за незалежність.

Фото: gettyimages