У Росії шахтарі оголосили голодування через заборгованість із зарплати

Працівники шахти "Інська" у Бєловському районі Кемеровської області РФ, які вимагають погашення заборгованості з виплати зарплати, оголосили голодування.

Про це повідомляє Радіо Свобода, передає Укрінформ.

Під заявою, розміщеною у російській соцмережі, поставили підписи 12 працівників шахти. Вони планують проводити акцію у двох наметах на автостоянці адміністративного комплексу шахти.

За словами власника підприємства Дениса Немикіна, загальні борги шахти, включаючи зарплату та податки, сягають близько 1,2 млрд рублів ($12,5 млн). Немикін пообіцяв шахтарям виплатити частину зарплати протягом робочого тижня та попросив їх видобути частину з 300 тисяч тонн вугілля, що залишилося у лаві. Гірники відмовилися продовжити роботу, пославшись на зношеність обладнання.

Читайте також: РФ не виплачує пенсії жителям тимчасово окупованих територій, які досягли пенсійного віку - правозахисники

Частка збиткових вугільних підприємств у Росії перевищила 52%, цього року експорт вугілля скоротився на 12%. У січні-квітні 2024 року загальний прибуток російських вугільних компаній становив 14,3 мільярда рублів, що у 15 разів менше, ніж за аналогічний період минулого року.

У квітні 2022 року від російського вугілля відмовилася Японія, у серпні - країни ЄС у межах санкцій через вторгнення російських військ до України.

Як повідомляв Укрінформ, на тимчасово окупованій території Луганської області загарбники позакривали більшість вугільних шахт і викопують кабелі, які подавали на них електроенергію.

Фото ілюстративне / Getty Images