Остін у Києві: Що хотів сказати глава Пентагону?

Аналітика

Американський міністр позначив, як далі виглядатиме підтримка України

Міністр оборони США Ллойд Остін у понеділок відвідав Україну з неочікуваним візитом. Він зустрівся з керівництвом держави, оголосив про новий пакет на $400 мільйонів та виступив у Дипломатичній академії у Києві, де, по суті, звернувся через ЗМІ до всіх українців. І хоча це вже не перший, а насправді четвертий візит чинного глави Пентагону до України, він все ж мав свої важливі особливості.

Фото: X/USAmbKyiv

МОМЕНТ ДЛЯ ВІЗИТУ

Остін прибув до Києва в момент, коли виборча кампанія в Сполучених Штатах практично увійшла до фінальної фази. У момент, коли питання, хто ж виграє боротьбу за Білий дім, стало ще менш прогнозованим. І в момент, коли тема України знову опинилася в епіцентрі виборчих баталій у США – з неоднозначними перспективами для нашої країни. Це посилило відчуття невизначеності щодо майбутньої підтримки України з боку США, адже кандидати в президенти висловлюються по-різному з цього питання.

Якщо коротко, Камала Гарріс як чинна віцепрезидентка є послідовною в заявах щодо подальшої підтримки України. Вона так само, як і Джо Байден, апелює до цінностей демократії та збереження мирного порядку, за що, мовляв, борються українці. Водночас всередині Демократичної партії існує переконання, що Гарріс може виявитися набагато більш жорстким та рішучим лідером, ніж президент Джо Байден. І хоча Гарріс за майже чотири роки не встигла проявити таких якостей в Білому домі – бо виконувала роль командного гравця, – вона давно відома своїм твердим характером з часів, коли була генпрокурором Каліфорнії та сенаторкою від цього штату. Востаннє Гарріс показала себе на президентських дебатах у вересні, після яких виборчий штаб Трампа навідріз відмовився від подальших публічних зустрічей з нею.

З іншого боку, експрезидент Дональд Трамп відомий своєю історією з імпічментом, оголошеним ще в грудні 2019 року через призупинення допомоги Україні. Крім того, всі знають про його неприховані симпатії до Путіна, включно з останніми викриттями про сім телефонних розмов з кремлівським лідером за останні роки. До того ж, останні висловлювання Трампа про, мовляв, дружні стосунки з Путіним вказують на те, що його ставлення до російського президента не змінилося після повномасштабного вторгнення.

Тому не дивно, що Дональд Трамп не розділяє підходів адміністрації Байдена щодо України. Він критикує чинного главу Білого дому в надмірному витрачанні коштів на зовнішню допомогу та заявляє без пояснень, що припинить війну в Україні лише дзвінком Путіну й Зеленському. Тут – без зайвих коментарів.

І навіть заяви Трампа про те, що він начебто «погрожував» Путіну ще у 2019 році ударами по Москві, якщо РФ вторгнеться в Україну, наразі виглядають скоріше передвиборчим ходом експрезидента, ніж реальною зміною його ставлення.

ЗАЯВИ ОСТІНА В КИЄВІ

Основна мета візиту Остіна, як зауважили в Пентагоні, полягала в тому, щоби запевнити українців: Америка не полишає Україну та підтримуватиме її далі. Принаймні, в ближчій перспективі – до січня наступного року, коли Білий дім очолить нова адміністрація.

Для того, щоби підтвердити ці наміри, глава Пентагону оголосив про новий пакет оборонної допомоги для України на $400 мільйонів. Він також підбадьорив українців перед настанням складної зими та висловив повагу людям за стійкість як на фронті, так і на всій території країни, охопленої війною.

Щоби зменшити відчуття невизначеності в Україні щодо перспектив подальшої допомоги, глава Пентагону без прямої згадки про вибори, по суті, намагався запевнити, що система стримувань і противаг у США спрацює й цього разу. І що Америка продовжить відстоювати принципи, на яких була заснована сама.

«Цінності Америки закликають нас підтримувати мирну демократію, яка бореться за своє виживання. А безпека Америки вимагає, щоби ми протистояли агресії Путіна»,- заявив Остін під час виступу в Дипакадемії.

Водночас він нагадав, що Сполучені Штати – не єдині, хто потужно підтримує Україну, згадавши про пів сотні країн формату «Рамштайн».

«Якщо рахувати у відсотках від ВВП, то десяток союзників і партнерів США зараз надають Україні більше безпекової допомоги, ніж Сполучені Штати»,- підкреслив у цьому зв’язку глава Пентагону.

Він знову апелював до того, що перемога України визначатиме траєкторію глобальної безпеки у ХХІ столітті і що на карту поставлене майбутнє Європи та самої Америки. Отже, за цією логікою, попри будь-який політичний розвиток у США, успіх України залишатиметься справою всього демократичного світу. А Штати, продовжив він, захищатимуть кожен дюйм території НАТО й дадуть Україні те, що їй потрібно для боротьби за своє виживання та безпеку.

ЧИ ЗБЕРЕЖЕ АМЕРИКА ЛІДЕРСТВО?

Зараз ніхто не може сказати, хто виграє президентські вибори в Сполучених Штатах і як політична ситуація розвиватиметься далі. При цьому слід пам’ятати, що 5 листопада американці обиратимуть ще Палату представників і третину Сенату американського Конгресу, що також матиме свій вплив. Утім, зараз ми можемо в загальних рисах уявити, чого чекати в разі перемоги того чи іншого кандидата в президенти США.

Звісно ж, Україні доведеться працювати з будь-яким главою Білого дому, яку або якого обере американський народ. І тут питання скоріше стоятиме так: чи збережуть Сполучені Штати лідерство у підтримці України за нової адміністрації? Або ж нам доведеться покладатися здебільшого на інших партнерів?

Чинна адміністрація США включно з Ллойдом Остіном запевняють, що перемога України – це питання збереження мирного порядку у світі, і цей підхід зберігатиметься попри що. Але насправді позицію США наступного року визначатиме 47-й президент, за якого або за яку вже невдовзі проголосують американці.

Ярослав Довгопол, Вашингтон