Президент Австрії доручив канцлеру сформувати коаліційний уряд

Федеральний президент Австрії Александр ван дер Беллен доручив канцлеру і голові Австрійської народної партії (ÖVP) Карлу Негаммеру сформувати коаліційний уряд попри перемогу на виборах ультраправої Австрійської партії свободи (FPÖ).

Про це глава держави заявив у вівторок у спеціальному відеозверненні, передає кореспондент Укрінформу.

"Герберт Кікль (лідер FPÖ – ред.) не знаходить партнера по коаліції, який зробив би його федеральним канцлером. І тому зараз завдання полягає в тому, щоб знайти інший спосіб створити стабільний федеральний уряд, який буде здатний діяти якнайшвидше. З огляду на це я доручаю Карлу Негаммеру, лідеру другої найбільшої партії в парламенті, сформувати уряд", - сказав ван дер Беллен.

Він додав, що вже поінформував про це Негаммера сьогодні вранці та попросив його "негайно розпочати переговори з Соціал-демократичною партією" (SPÖ). За словами ван дер Беллена, під час цих переговорів має бути визначено, чи зможуть "народники" та соціал-демократи "сформувати стабільний уряд за допомогою вузької більшості" (ÖVP та SPÖ мають разом 92 мандати у 183-місній Національній раді), "чи до майбутніх урядових переговорів має бути залучена третя сторона".

Читайте також: У Молдові опрацювали 100% голосів: у другий тур вийшли Санду і Стояногло

Президент нагадав, що за результатами парламентських виборів жодна партія не здобула понад 50% голосів, а тому "потрібні партнери, які хочуть працювати разом і довіряють один одному". При цьому Австрійська партія свободи, яка отримала найбільше голосів, не може знайти партнера для співпраці.

"ÖVP виключила співпрацю з FPÖ під керівництвом Герберта Кікля. А SPÖ, NEOS та "Зелені" принципово не захотіли керувати разом з FPÖ. Герберт Кікль, з іншого боку, запевняв, що FPÖ буде в уряді лише з ним як федеральним канцлером", - пояснив "патову ситуацію" ван дер Беллен.

За його словами, лідери "народників" та соціал-демократів" мотивували свою відмову від коаліції з FPÖ занепокоєнням щодо поглядів Партії свободи на ліберальну демократію та верховенство права, сповідування нею проросійської політики відсутність проєвропейської позиції.

Як повідомляв Укрінформ, 29 вересня в Австрії пройшли вибори до Національної ради (нижня палата парламенту). На них найбільше голосів здобула праворадикальна та проросійська Австрійська партія свободи (FPÖ) – 28,8%, випередивши правлячу Австрійську народну партію (ÖVP), яка отримала 26,3%. Соціал-демократична партія Австрії (SPÖ) отримала 21,1%, ліберальна партія NEOS - 9,1%, "Зелені" - 8,2%.