Москва робить ставку на консолідацію протестного електорату в Естонії - експерт

Ексклюзив

В умовах блокування в Естонії російських пропагандистських медіа Москва робить ставку на консолідацію місцевого протестного електорату, який виступає з проросійських і антиукраїнських позицій.

Таку думку естонський експерт з питань суспільної стійкості Дмитро Теперик висловив у інтерв'ю Укрінформу.

«Після 24 лютого 2022 року через блокування російських телеканалів та інших медіа інформаційний тиск РФ у Естонії став меншим. Тепер йдеться переважно про вплив на окремі групи, здійснюється спроба консолідації протестного електорату, що може робитися через якісь маргінальні рухи, політичні партії», – сказав Теперик.

Одним із прикладів такої консолідації стала новостворена партія «KOOS / Разом», яка разом із Об'єднаною лівою партією (в основі якої – залишки Компартії Естонської РСР) найбільш послідовно веде лінію, котра може бути корисною Москві.

Читайте також: Експерт - про запрошення до НАТО: Суперечки можуть «полегшити роботу» критикам Плану перемоги

Це може проявитися вже на найближчих муніципальних виборах в Естонії влітку майбутнього року. «Під час формування протестних настроїв наголос робиться на деякому погіршенні економічної ситуації у країні, збільшенні податків. І це подають у прямій зв'язці з тим, що Естонія нібито надто допомагає Україні, хоч це не відповідає дійсності, але дає змогу грати на антиукраїнських настроях та підтримувати їх», - зазначив Теперик.

На його думку, названі партії не зможуть сформувати більшості в місцевих органах влади Естонії. «Але те, що KOOS опиниться всередині законодавчих зборів тих чи інших муніципалітетів – це вже тривожний сигнал використання ззовні протестних настроїв в Естонії», - резюмував експерт.

Дмитро Теперик - керівник естонського Національного центру інформування про оборону й безпеку (NCDSA), директор програми «Стійка Україна». Експерт з питань національної стійкості, громадянської безпеки країн Балтії та Східної Європи.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні прем'єр-міністр Естонії Крістен Міхал заявив, що Європа має допомогти Україні експортом енергоносіїв, товарами та коштами, щоб вона могла пройти зиму на тлі російських ударів по енергетичній інфраструктурі.