Кремль «купує» молдаван, або Чи стане Молдова «новою Грузією»?

Блоги

На референдумі в Молдові перемогли єврооптимісти

Громадяни південно-західного сусіда України дещо невпевнено, але таки сказали «Так!» входженню своєї країни до Європейського Союзу. Співвідношення голосів після остаточного підрахунку  становило 50,39% на 49,61%.

ХИТКА ПЕРЕВАГА «ЗАКОРДОННИХ» ЄВРООПТИМІСТІВ

У кількісному значенні прихильників ЄС виявилося лише на 11602 особи більше. І цю хитку перевагу забезпечили громадяни Молдови, які проживають та голосують за кордоном. Таких разом є 15% від усіх виборців.

До останнього ситуація з підрахунком голосів була не надто оптимістичною для чинної президентки Молдови Майї Санду, яка фактично ініціювала проведення референдуму в один день з першим туром виборів президента Молдови.

Ще пізно ввечері в день голосування 20 жовтня, коли Центральна виборча комісія підбивала перші результати референдуму, показник противників ЄС в середині Молдови перевищував показник прихильників майже на 10%.

МОСКВА КУПИЛА 30 ТИСЯЧ ГОЛОСІВ МОЛДАВАН?

Фактично це була катастрофа для Санду, адже саме тема інтеграції до ЄС стала головним прапором висуванки правоцентристської ліберальної партії «Дія та солідарність», яка об’єднала більшість євроорієнтованих виборців. Тоді ввечері 20 жовтня Санду скликала короткий брифінг, на якому заявила про масштабний підкуп виборців у Молдові.

«Злочинні угруповання, що діють спільно з іноземними силами, ворожими нашим національним інтересам, атакували нашу державу, використовуючи десятки мільйонів євро, брехню і пропаганду… У нас є докази того, що ці злочинні угрупування мали намір купити 300 тис. голосів в рамках безпрецедентної за своїми масштабами фальсифікації. Їхньою метою було підірвати демократичний процес, посіяти страх і паніку в суспільстві», – несподівано заявила Санду.

150 МІЛЬЙОНІВ ДОЛАРІВ З РОСІЇ НЕ ЗМОГЛИ «КУПИТИ» ВИБОРЦІВ ЗА КОРДОНОМ

Загалом, за інформацією влади Молдови, Росія могла витратити на підкуп та пропаганду під час виборів президента до 150 млн дол. Але «врятували» молдавани, які живуть за кордоном.

Саме «іноземні» молдовські виборці «схилили» шальки терезів референдуму у бік ЄС. Схилили – але з мінімальним результатом. Майя Санду начебто може відзначати першу перемогу на шляху до свого другого президентства. Але, імовірно, вона може стати пірровою для молдовських лібералів. Надто велика кількість опонентів, голоси яких у другому турі можуть «перетекти» до проросійського висуванця-соціаліста.

ДРУГИЙ ТУР ВИБОРІВ: УСІ ПРОТИ МАЙЇ САНДУ?

У першому турі голосування Майя Санду отримала 42,45% голосів виборців. Друге місце посів прокурор-соціаліст Олександр Стояногло – 25,98% голосів, третій – висуванець «Нашої партії», скандальний бізнесмен з хвостом кримінальних справ Ренато Усатий. Його підтримали 13,79%.

І Стояногла, й Усатого в Молдові називають відверто проросійськими кандидатами. Напередодні першого туру ЗМІ навіть писали про те, що Кремль в особі заступника голови адміністрації президента РФ Дмитра Козака примушував Усатого знятися з виборів на користь висуванця-соціаліста Стояногла.

Утім, Усатий відмовився, після чого отримав погрози невідомих «вагнерівців», які на відео з автоматами та кувалдою звинуватили Ренато Усатого у «зраді російського та молдовського народу», погрожуючи вбивством.  Ренато Усатий заявив, що таким чином йому погрожують соціалісти і особисто Олександр Стояногло. На що Стояногло звернувся до правоохоронців з вимогою розслідувати факт погрози життю кандидата в президенти.

«ЗОЛОТА АКЦІЯ» НАПІВКРИМІНАЛЬНОГО КАНДИДАТА

Хай там як, але нині Ренато Усатий та його виборці стали «золотою акцією» у боротьбі за контрольний пакет в молдовській президентській владі. Відразу після оголошення остаточних результатів першого туру чинна президентка Майя Санду звернулася саме до виборців Ренато Усатого із закликом підтримати її у другому турі голосування.

«Я звертаюся до тих, хто голосував за Ренато Усатого. Я знаю, що у нас є розбіжності в поглядах. Але ви, як і я, не хочете повернення бандитів до влади. Очевидно, що сила – в правді. Правда в тому, що ми з вами також хочемо бути вільними в нашій країні. Говорити, пересуватися, щоб об нас не витирали ноги», – аргументувала своє звернення Майя Санду.

«БАНДИТИ У ВЛАДІ»

З одного боку, апеляція до неможливості «повернення бандитів» прозвучала дещо нелогічно. Адже саме Ренато Усатий є знаним вихідцем з напівкримінального середовища Молдови та РФ. Людина з російським паспортом, яка зробили великі гроші саме в РФ, яка підписувала партійні угоди про співпрацю особисто з тоді ще живим лідером ЛДПР Володимиром Жириновським, яка на Батьківщині мала кримінальну справу за підозрою в організації вбивства відомого молдовського банкіра Германа Горбунцова та ще одну кримінальну справу – в РФ – про незаконне виведення з Росії 500 млрд руб. через молдовський BC Moldindconbank S.A. Яка була у розшуку по лінії Інтерполу. Яка начебто має прямий контакт з Дмитром Козаком – заступником керівника адміністрації Путіна.

ІСТОРІЯ ВИБОРІВ 2020 РОКУ

Утім, це – лише на перший погляд. На попередніх президентських виборах 2020 року, коли Майя Санду вийшла в другий тур разом із соціалістом Ігорем Додоном, її фінальну перемогу фактично забезпечив саме Ренато Усатий.

Усатий хоч і позиціонував себе як проросійський кандидат, але несподівано закликав своїх виборців у другом турі голосувати проти Додона. Саме це стало вирішальним фактором перетікання його голосів до Майї Санду. Чому б такому електоральному «фокусу» не повторитися знову? За яких умов та домовленостей це може відбутися?

ЄС: ВИБОРИ В УМОВАХ БЕЗПРЕЦЕДЕНТНОГО ВТРУЧАННЯ І ЗАЛЯКУВАННЯ РФ ТА ЇЇ ПРОКСІ

За виборчою кампанією в Молдові уважно стежили і керівники Європейського Союзу. Зокрема, за інформацією речника зовнішньополітичної служби ЄС Петера Стано, «зовнішні зусилля» зі спотворення результатів голосування тривали не тижнями, а місяцями. І це відбувалося задовго до 20 жовтня.

«Ми знаємо, що це голосування відбулося в умовах безпрецедентного втручання і залякування Росії та її проксі, які намагалися дестабілізувати демократичний процес в Молдові», – заявив Петер Стано після завершення голосування 20 жовтня, відзначивши, зокрема, спроби купівлі голосів та «величезну пропаганду» Росії та її політичних і інформаційних «проксі» в Молдові.

КРЕМЛЬ МАВ КУЛУАРНІ КОНТАКТИ З УСІМА КАНДИДАТАМИ У ПРЕЗИДЕНТИ МОЛДОВИ?

Напередодні першого туру низка ЗМІ з посиланням на джерела у спецслужбах різних країн повідомляли про прямі контакти з кремлівськими «кураторами» проросійських Стояноглу та Усатого. Втім в останні дня голосування в мережі з’явилася несподівана інформація про можливі контакти з Дмитром Козаком і чинної президентки Майї Санду.

Начебто таким чином вона прагнула убезпечити вибори від втручання, масштабних фальсифікацій та скупки голосів. Насамперед – від масового «завезення» на виборчі дільниці в Молдові «заряджених» виборців з неконтрольованого Придністров’я. Які б, очевидно, проголосували за проросійських кандидатів. І такого завезення 20 жовтня справді не сталося. Але ж є ще і другий тур, який вирішуватиме долю президентських перегонів.

КРЕМЛЬ: ГРОШІ ТА ПІДТРИМКА – В ОБМІН НА «НЕЙТРАЛЬНІСТЬ» ТА ЛОЯЛЬНІСТЬ

Загалом скидається на те, що Кремль, маючи фактично необмежені фінансові, інформаційні та організаційні ресурси, намагається працювати напряму з геть усіма кандидатами на посаду президента Республіки Молдова. Обіцяючи «гроші та підтримку» в обмін на геополітичну «нейтральність», а насправді – пряму лояльність до Москви.

Реальна загроза фіналу цього процесу – це імовірне перетворення демократичної та проєвропейської Молдови на проросійського керованого сателіта на зразок сучасної Грузії. Грузії, нинішні лідери якої у своїй «любові» до Росії договорилися до того, що пропонують громадянам «вибачитися перед росіянами» за російську агресію 2008 року.

Дуже сподіваюся, що молдаванам ніхто ніколи не пропонуватиме «вибачатися» за російську агресію у Придністров’ї зразка 1992 року.

«МАНДАТ» НА ЄВРОПЕЙСЬКУ МОЛДОВУ

Яким би хитким не був позитивний результат референдуму за вступ Республіки Молдова до Європейського Союзу, він дає абсолютний мандат новообраному президенту республіки на ще більш рішучі дії в напрямку європейської та трансатлантичної інтеграції країни, не озираючись на агресію російського «ведмедя». Адже спиратися на волю своїх громадян завжди надійніше, аніж на кулуарні домовленості з росіянами та їхні криваві гроші.

Україні ж потрібен стабільний, прогнозований, демократичний та проєвропейський партнер на нашому південно-західному кордоні. Натомість маємо реальну загрозу повторення грузинського сценарію.

Єгор Чечеринда, військовослужбовець, майор ЗСУ, журналіст

Фото: DW