Сі Цзіньпін знову заявив, що треба запобігти розширенню зони бойових дій в Україні

Голова КНР Сі Цзіньпін у виступі на відкритті саміту БРІКС у російському місті Казань наголосив на важливості недопущення розширення бойових дій та ескалації у російсько-українській війні.

Про це повідомили в МЗС КНР, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми повинні побудувати спільноту БРІКС відданою миру, і всі ми маємо діяти як захисники спільної безпеки. Тільки так… ми можемо прокласти шлях до загального глобального миру і стабільності», - зазначив Сі.

Він зазначив, що «українська криза» (так у КНР називають геноцидну російську війну проти України - ред.) ще триває, та нагадав ініціативу Китаю і Бразилії створити разом з іншими країнами Глобального Півдня так звану Групу друзів миру, яка об’єднає країни, прихильні «мирному врегулюванню конфлікту між Росією й Україною».

«Ми маємо наполягати на тому, що для якнайшвидшої деескалації ситуації і недопущення розширення зони бойових дій усі сторони конфлікту повинні утримуватися від кроків, які призведуть до загострення протистояння на лінії фронту», - заявив лідер Китаю.

Китайська сторона не вперше робить подібні заяви про необхідність деескалації в російсько-українській війні та утримання неназваних «усіх сторін конфлікту» від розширення зони бойових дій, проте ці заяви мають риторичний характер і не претендують на те, щоб бути втіленими в життя.

Подібні заяви Сі, зокрема, виголосив під час зустрічі із Путіним у травні в Пекіні, і російський диктатор підтримав їх. Однак за кілька днів армія країни-окупанта почала наступальну операцію на Харківщині, відкривши новий фронт, і Китай жодним чином не обурився такими діями на ескалацію свого союзника.

Читайте також: МЗС Китаю відмовляється коментувати присутність військових Північної Кореї в Росії

Так само, після повідомлень про участь військ Північної Кореї у бойових діях проти України, що більшість країн світу засудили як серйозне розширення масштабів війни, Китай продовжує «не помічати» ескалації і відмовляється реагувати на реальні загрози розширення конфлікту.

Як повідомляв Укрінформ, глава Пентагону Ллойд Остін у середу, 23 жовтня, вперше офіційно підтвердив, що північнокорейські військові прибули до РФ.

Фото: Getty Images