У Білорусі двох громадян України засудили до 20 років колонії

Гомельський обласний суд у середу засудив двох українців – Сергія Кабарчука та його сина Павла – до 20 років виправної колонії посиленого режиму за планування вчинення терористичних актів у Росії та Білорусі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє БЕЛТА.

Зазначається, що двох громадян України визнали винними у агентурній діяльності, підготовці до акту тероризму та у злочинах, пов’язаних із вогнепальною зброєю, боєприпасами та вибуховими речовинами. Чоловікам також призначили по 700 тисяч білоруських рублів штрафу кожному. Судове засідання відбулося у закритому форматі.

За даними слідства, Кабарчуків затримали у Лельчицькому районі Гомельської області у лютому 2024 року під час перетину ними кордону з боку України у складі «диверсійно-розвідувальної групи», до складу якої входили громадяни обох країн.

Слідство стверджує, що затримані мали із собою «вибухові пристрої та інші засоби ураження», призначені для вчинення терактів на території Росії та Білорусі.

У матеріалі йдеться, що Сергій Кабарчук, 1963 року народження, на прізвисько «Батлер», раніше був співробітником Державної прикордонної служби України. Після звільнення він разом із синами Богданом, 1997 року народження, та Павлом, 1993 року народження, займалися контрабандою, пише БЕЛТА.

КДБ стверджує, що закидання «диверсійно-розвідувальної групи» у Білорусь через кордон з Україною було організоване Службою безпеки України, а вибухові пристрої затриманим передали безпосередньо перед перетином білоруського кордону.

Читайте також: Лукашенко погрожує країнам НАТО ядерною зброєю

Як повідомляв Укрінформ, 13 вересня громадянку України, яку затримали в Кишиневі за підозрою у спробі підкупу поліцейського, засудили до чотирьох років позбавлення волі.