ЄС може створити власний розвідувальний орган для протидії зовнішнім загрозам

Європейський Союз має створити повноцінний розвідувальний орган для протидії іноземним загрозам та більш рішучого реагування на шпигунство, ідеться в проєкті доповіді, підготовленої на запит президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.

Про це передає Укрінформ з посиланням на Bloomberg.

Раніше цього року фон дер Ляєн доручила експрезидентові Фінляндії Саулі Нійністе підготувати відповідні рекомендації. Очікується, що він оприлюднить свої висновки вже наступного тижня, і проєкт ще може бути змінено.

За словами людей, знайомих з документом, нова розвідувальна служба збиратиме дані про загрози, що походять з-за меж Євросоюзу і спрямовані проти його інституцій.

Зазначається, що доповідь підготовлено через низку ризиків, зокрема дії правителя РФ Володимира Путіна, конфлікт на Близькому Сході та зростання впливу Китаю на Сході.

Очікується, що Нійністе запропонує розширити повноваження Розвідувально-ситуаційного центру ЄС, який збиратиме розвіддані з залученням до цього дипломатичних делегацій ЄС.

Проєкт доповіді містить заклик до ЄС посилити захист інституцій від шпигунів шляхом узгодження відповідної правової бази.

Очікується, що буде встановлено обмеження для дипломатів із третіх країн, які подорожують в межах ЄС, якщо вони становлять загрозу.

Читайте також: Під час виборів Росія, Іран та Китай намагатимуться спровокувати насильство у США - розвідка

За даними джерел, у доповіді також містяться пропозиції щодо фінансування цієї діяльності. Зокрема, пропонується збільшити виділення коштів для Європейського інвестиційного банку на оборонний сектор.

Крім того, частка бюджету ЄС спрямовуватиметься на безпеку та оборону. Згідно з доповіддю держави-члени мають виділяти на це певний відсоток свого ВВП.

Як повідомляв Укрінформ, німецька розвідка попередила, що Росія може атакувати НАТО до 2030 року.

Фото: securityconference.de