Лідери Китаю та Індії провели перші за п’ять років офіційні переговори

Голова КНР Сі Цзіньпін та прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді на полях саміту БРІКС у Казані провели перші за п’ять років офіційні переговори та домовились посилити взаємодію і співпрацю між країнами і врегулювати територіальні суперечки.

Про це повідомили в МЗС КНР, передає власний кореспондент Укрінформу.

«В інтересах обох країн і народів, щоб Китай та Індія правильно розуміли напрямок розвитку своїх відносин. Обидві сторони повинні зміцнювати спілкування та співпрацю, посилювати стратегічну взаємну довіру і підтримувати один одного в розвитку», - заявив Сі.

За його словами, обидві сторони повинні також взяти на себе відповідальність і подати приклад країнам, що розвиваються, як можна об’єднатися заради власної сили і робити внесок у розбудову багатополярного світу та справедливих міжнародних відносин.

Читайте також: Сі Цзіньпін знову заявив, що треба запобігти розширенню зони бойових дій в Україні

«Обидві сторони повинні продовжувати дотримуватись важливого розуміння того, що Китай та Індія надають можливості для розвитку один одному, а не становлять загрози один для одного, та є партнерами по співпраці, а не конкурентами. Потрібно спільно шукати шляхи для добросусідського співіснування і руху вперед», - зазначив китайський лідер.

Моді, своєю чергою, також наголосив на важливості для двох країн та їхніх народів підтримки стабільних індійсько-китайських відносин.

«За нинішньої складної міжнародної ситуації співпраця Індії та Китаю як двох стародавніх цивілізацій і двох основних двигунів глобальної економіки сприяє економічному відродженню та багатополярності світу. Індія готова зміцнювати стратегічну комунікацію з Китаєм, стратегічну взаємну довіру та розширювати взаємовигідне співробітництво», - сказав Моді.

У повідомленні, без уточнення деталей, ідеться, що Моді висунув ідеї та пропозиції щодо поліпшення і розвитку двосторонніх відносин, із якими Сі в принципі погодився.

Лідери Китаю та Індії також позитивно оцінили нещодавній важливий прогрес у вирішенні питань спірних ділянок кордону у високогір’ї Гімалаїв та домовленості про спільне патрулювання цих ділянок прикордонниками двох країн.

Читайте також: Канада й Індія дзеркально висилають дипломатів через вбивство сикхського лідера

Сі і Моді домовилися активізувати комунікацію на рівні міністрів та офіційних осіб урядів двох країн, аби сприяти якнайшвидшому поверненню двосторонніх відносин на шлях стабільного розвитку.

«Обидві сторони вважають, що ця зустріч має конструктивне та важливе значення, і згодні розглядати й керувати китайсько-індійськими відносинами зі стратегічної та довгострокової перспективи, не дозволяти окремим розбіжностям впливати на загальні відносини між ними, а також сприяти регіональному і світовому миру та побудові багатополярного світу», - зазначили в китайському МЗС.

Відносини між двома найбільш густонаселеними країнами світу і ядерними державами залишались напруженими з 2020 року, коли внаслідок зіткнень між їхніми військовими на спірному кордоні в західних Гімалаях загинули 20 індійських і чотири китайських солдати. За останні чотири роки сусідні країни розгорнули вздовж спірного кордону десятки тисяч військових і важке озброєння.

Після смертельного інциденту Сі та Моді не проводили двосторонніх переговорів, хоча обидва брали участь у низці багатосторонніх заходів. Їх останні офіційні переговори відбулися в жовтні 2019 року в Індії.

Читайте також: Індія у липні стала найбільшим імпортером російської нафти, випередивши Китай

Відтоді очільники двох сусідніх країн коротко спілкувались на полях самітів G20 на Балі в листопаді 2022 та БРІКС у Йоганнесбурзі в серпні 2023 року, але кожна сторона оприлюднила власну версію розмови, що вказувало на відсутність порозуміння між ними.

Минулого місяця Сі пропустив саміт G20 у Нью-Делі, що також вважалося проявом конфлікту в китайсько-індійських відносинах.

Як повідомляв Укрінформ, голова КНР Сі Цзіньпін у виступі на відкритті саміту БРІКС у російському місті Казань наголосив на важливості недопущення розширення бойових дій та ескалації у російсько-українській війні.