Проєкт «Щит Схід» базується на українському досвіді - польський дипломат

Ексклюзив

Проєкт «Щит Схід» призначений для захисту від вторгнення з боку Росії й Білорусі й базується на українському досвіді.

Про це в інтервʼю Укрінформу зазначив тимчасовий повірений Польщі в Україні Пьотр Лукасевич.

Як зазначив дипломат, «Щит» призначений для захисту Польщі від можливого вторгнення з боку Росії та Білорусі.

«Витоки цього проєкту походять зі спроб захиститися від прямої агресії, особливо з території Білорусі, куди їхній режим завозить мігрантів з кількох країн Близького Сходу та Африки. Це звучить дуже погано, але вони насправді «імпортують» людей для вторгнення на територію Польщі. Тому ми побудували так званий бар’єр між Польщею та Білоруссю»,- зазначив Лукасевич.

Він додав, проєкт «Щит Схід» є продовженням цієї ідеї щодо підготовки території з точки зору укріплень, бар’єрів, укриттів і стійкості місцевих громад.

«Це безпосередньо випливає з українського досвіду, за яким ми спостерігаємо», - наголосив польський дипломат.

Читайте також: У Польщі від початку року на кордоні з Білоруссю постраждали 63 військових

Лукасевич підкреслив, що приклад Бучі та Ірпеня навчив європейців, особливо в Польщі, «що вбивцям та ґвалтівникам просто не можна дозволити потрапити на нашу територію».

«Не можна віддавати жодного кілометра своєї землі, тому що там пануватиме жорстокість. Це наш великий урок з української війни, тому ми вкладаємо 10 мільярдів злотих (понад 2,5 млрд дол.) на наступні п’ять років у будівництво цієї захисної інфраструктури. До речі, те саме роблять і фіни, і латиші, і литовці»,- констатував тимчасовий повірений Польщі в Україні.

Як повідомляв Укрінформ, Варшава до 2028 року в межах масштабної програми “Щит Схід” збудує на кордоні з Росією і Білоруссю 700 км укріплення, системи викриття й оповіщення, передові бази, логістичні вузли й системи протидії безпілотникам тощо.

Читайте також: У Польщі пояснили, коли зможуть передати Україні свої МіГи

У 2022 році Польща побудувала на кордоні з Білоруссю загородження заввишки 5,5 м і завдовжки 186 км, а також встановила сучасну систему електронного моніторингу.

Це було відповіддю на штучне створення від літа 2021 року Білоруссю та Росією так званого міграційного тиску на кордоні РБ з Польщею та балтійськими країнами.