Лауреатами премії Сахарова за свободу думки стали лідери демократичного руху Венесуели

Лауреатами цьогорічної премії Сахарова, відповідно до рішення Конференції президентів Європарламенту, стали венесуельці Марія Коріна Мачадо - лідер демократичних сил та президент, обраний народом, Едмундо Гонсалес Уррутія.

Про це оголосила на пленарному засіданні Європарламенту в Страсбурзі його президентка Роберта Мецола, передає кореспондент Укрінформу.

«Премію за свободу думки отримала Марія Коріна Мачадо, лідерка демократичних сил Венесуели, та новообраний президент Едмундо Гонсалес Уррутія, який представляє всіх венесуельців в країні та за її межами, які борються за відновлення свободи та демократії перед обличчям несправедливості», - оголосила Мецола.

Вона додала, що цей парламент стоїть з народом Венесуели та їхньою боротьбою за демократичне майбутнє своєї країни.

«Ця нагорода для них, і ми впевнені, що Венесуела і демократія врешті-решт переможуть», - додала вона.

Читайте також: Стали відомі цьогорічні номінанти премії Європарламенту імені Сахарова

Варто відзначити, що обидва переможці є жертвами репресій з боку венесуельської влади. Після президентських виборів у липні минулого року, на яких, за даними опозиції, переміг Гонсалес Уррутія, Марія Мачадо перебуває у підпіллі, а Уррутія був змушений втекти до Іспанії, де отримав політичний притулок.

До фіналістів цього року увійшли також азербайджанський активіст Губад Ібадоглу та організації "Жінки за мир» та «Жінки сонця" (Ізраїль/Палестина).

Церемонія нагородження премією відбудеться 18 грудня у Страсбурзі.

Як повідомлялось, фіналістами премії Європарламенту імені Сахарова стали азербайджанський борець з корупцією Губад Ібадоглу, лідер демократичних сил Венесуели Марія Коріна Мачадо й обраний президент Едмундо Гонсалес Уррутія, та два жіночі рухи - ізраїльський і палестинський, які виступають за мир на Близькому Сході.

Премія імені Андрія Сахарова "За свободу думки" є найвищою нагородою ЄС за правозахисну діяльність, яка відзначає тих, хто робить внесок у захист свободи думки.