Парламент Австрії вперше очолив представник ультраправої партії

Представник ультраправої Австрійської партії свободи (FPÖ) Вальтер Розенкранц був обраний президентом Національної ради Австрії.

Як передає кореспондент Укрінформу, за нього під час установчого засідання цієї нижньої палати австрійського парламенту у четвер проголосували 100 депутатів з 183-місної Нацради.

Таким чином вперше посаду спікера парламенту – другу найвищу посаду у республіці – обійняв представник Партії свободи, коріння якої сягає повоєнного часу, і першими керівниками якої були колишні нацисти з СС (SS). Наразі FPÖ також вважається найбільш проросійською партією в Австрії, виступаючи за припинення допомоги "воюючій стороні Україні", називаючи українську владу "режимом Зеленського" та закликаючи до скасування санкцій проти Росії.

У своїй інавгураційній промові Розенкранц, який деякими оглядачами розглядається як представник помірного крила ультраправої партії, заявив, що буде виконувати свої обов’язки на посаді у конструктивній співпраці з двома іншими членами президії Нацради. Він запевнив, що працюватиме разом з п'ятьма парламентськими групами на основі консенсусу, а найважливішим мірилом для нього є австрійська конституція, свобода та основні права та регламент Національної ради.

Читайте також: Президент Австрії доручив канцлеру сформувати коаліційний уряд

Розенкранц вже був членом Національної ради від Партії свободи з 2008 по 2019 рік, у тому числі очолюючи парламентську фракцію партії з 2017 по 2019 рік. З 2019 року 62-річний політик обіймав посаду в "Народній адвокатурі" – інституті омбудсмена в Австрії.

Під час установчого засідання Національної ради Австрії у четвер також було обрано її другого та третього президентів – ними стали Петер Гаубнер від Австрійської народної партії (ÖVP) та Доріс Бурес від Соціал-демократичної партії Австрії (SPÖ).

Як повідомляв Укрінформ, 29 вересня в Австрії пройшли вибори до Національної ради (нижня палата парламенту). На них найбільше голосів здобула праворадикальна та проросійська Австрійська партія свободи (FPÖ) – 28,8%, випередивши правлячу Австрійську народну партію (ÖVP), яка отримала 26,3%. Соціал-демократична партія Австрії (SPÖ) отримала 21,1%, ліберальна партія NEOS - 9,1%, "Зелені" - 8,2%.

Попри перемогу ультраправої партії, 22 жовтня федеральний президент Австрії Александр ван дер Беллен доручив канцлеру і голові Австрійської народної партії (ÖVP) Карлу Негаммеру сформувати коаліційний уряд, розпочавши переговори з Соціал-демократичною партією та, можливо, ще третьою партією. Це пов’язано з тим, що крайнє права Австрійська партія свободи, яка отримала найбільше голосів, не змогла знайти собі партнера для співпраці. У ÖVP виключила співпрацю з FPÖ під керівництвом Герберта Кікля, а SPÖ, NEOS та "Зелені" принципово не захотіли співпрацювати разом з FPÖ.