Гутерреш у Казані заявив Путіну, що російське вторгнення в Україну є порушенням Статуту ООН

Антоніу Гутерреш під час останньої зустрічі з Володимиром Путіним підтвердив свою позицію стосовно того, що вторгнення Росії в Україну є порушенням Статуту ООН і міжнародного права.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті ООН.

Окрім того, Гутерреш висловив переконання, що «свобода судноплавства в Чорному морі має першорядне значення для України, Російської Федерації і для світової продовольчої та енергетичної безпеки».

В офісі генсека ООН зазначили, що він повністю підтримує продовження переговорів з цього питання і висловлює глибоку вдячність за роботу, яку виконує Туреччина.

Читайте також: Зеленський: Світ не забуває про цілі ООН, хоч деякі її функціонери віддають перевагу спокусам у Казані

Гутерреш і Путін також обговорили ситуацію на Близькому Сході, «зокрема абсолютну необхідність припинення вогню в Газі й Лівані», а також питання економічного розвитку та міжнародних фінансів.

Як повідомляв Укрінформ, Гутерреш у четвер виступив на саміті БРІКС у Казані, а пізніше мав двосторонню зустріч із Путіним.

У виступі на саміті він заявив про необхідність досягнення миру в Україні на основі Статуту ООН.

Читайте також: В офісі Гутерреша пояснили, чому він відзначив День ООН у товаристві Путіна

У МЗС України критично оцінили поїздку Гутерреша на саміт БРІКС до Росії. Він як офіційна особа відхилив запрошення України на перший Глобальний саміт миру у Швейцарії, однак прийняв запрошення до Казані від воєнного злочинця Путіна. На переконання України, це неправильний вибір, що не сприяє справі миру та шкодить репутації ООН.

Фото: JASON SZENES / EPA