Лукашенко сумнівається в намірі Путіна залучити військових КНДР до війни проти України - ISW

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко «рішуче натякнув», що білоруські війська не воюватимуть в Україні та, схоже, поставив під сумнів наміри російського лідера Володимира Путіна ввести війська КНДР у війну Росії проти України.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

У зведенні згадується відповідь Лукашенка на запитання під час інтерв’ю BBC від 23 жовтня щодо повідомлень про те, що північнокорейські війська збираються воювати разом із російською армією в Україні. Білоруський лідер назвав ці повідомлення «нісенітницею», заявивши, що Путін «ніколи не намагатиметься переконати» іншу державу залучити свою армію до війни Росії проти України, і що розгортання збройних сил будь-якої держави, включаючи Білорусь, на лінії фронту в Україні було б «кроком до ескалації» війни.

Лукашенко також заявив, що якщо білоруси будуть втягнуті у війну, це буде «шлях до ескалації», і що НАТО розгорне війська в Україні у відповідь на втручання іншої країни. Він продовжував заперечувати причетність Білорусі до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, зокрема із білоруської території, йдеться у зведенні.

Аналітики зазначають, що Лукашенко також дав інтерв’ю російському державному телеканалу «Росія 1», у якому заявив, що не вважає, що російському керівництву або військовим потрібні північнокорейські війська, оскільки російських сил на фронті достатньо, а РФ має значні мобілізаційні ресурси.

«Лукашенко заявив, що Москва розуміє, що введення північнокорейських військ у війну було б «небажаним для Росії», і що Захід відповість на це відправленням військ НАТО в Україну», – зауважують аналітики ISW.

В Інституті звернули увагу на те, що кремлівське видання ТАСС не повідомило про заяви Лукашенка щодо того, що залучення військових із КНДР до російсько-української війни не відповідає інтересам Росії, однак опублікувало його заяви про те, що НАТО введе війська в Україну у відповідь на участь північнокорейських військових у війні.

Читайте також: Участь військ КНДР у російській війні проти України підриває глобальну безпеку - Євросоюз

Як повідомляв Укрінформ, 24 жовтня Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявило, що перші підрозділи військових із Північної Кореї, які пройшли вишкіл на східних полігонах РФ, уже прибули в зону бойових дій російсько-української війни.