У Грузії за блокування ЦВК під час парламентських виборів каратимуть в'язницею

Грузинська влада ухвалила постанову про стратегічні об’єкти, серед яких - Центральна виборча комісія (ЦВК) Грузії, блокування яких під час проведення парламентських виборів каратиметься позбавленням волі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Эхо Кавказа.

Рішення про ухвалення відповідної постанови було прийняте грузинською владою 24 жовтня - за два дні до проведення парламентських виборів. До переліку стратегічних об’єктів увійшли будівлі ЦВК, судів, державних управлінь та інших державних або приватних установ, у тому числі Патріархії. Постанову № 361 влади Грузії підписав прем’єр-міністр країни Іраклій Кобахідзе.

У тексті постанови зазначається, що у разі захоплення або блокування об'єкта стратегічного або особливого призначення, які перешкоджали або могли перешкодити нормальній роботі визначених установ або об’єктів, правопорушникам загрожує від 2 років позбавлення волі, відповідно до ст. 222 Кримінального кодексу Грузії. Аналогічні дії, вчинені групою осіб, каратимуться позбавленням волі терміном від 2 до 4 років.

Крім цього, за захоплення або блокування стратегічного об’єкта або об’єкта особливого призначення з терористичними намірами передбачається позбавлення волі терміном від 10 до 15 років.

Читайте також: Парламентські вибори стануть вирішальним тестом для демократії у Грузії - Єврокомісія

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі розцінила ухвалення рішення щодо внесення ЦВК у перелік стратегічних об’єктів, за блокування яких відтепер передбачатиметься кримінальна відповідальність, як спробу влади створити напружену ситуацію.

«Це говорить про те, що нам намагаються психологічно поставити підніжку, поставити у напружену ситуацію. Ніхто не збирається здійснювати переворот, будівля ЦВК повинна бути там, де вона є, ЦВК має оприлюднити реальні результати виборів - і всі будуть задоволені», – сказала Зурабішвілі на пресконференції у Палаці Орбеліані.

Як повідомляв Укрінформ, чергові парламентські вибори у Грузії відбудуться 26 жовтня 2024 року.