У Росії визнали «іноагентом» Телеграм-канал Astra

Міністерство юстиції Росії внесло до списку так званих іноземних агентів новинний опозиційний Телеграм-канал Astra.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Радіо Свобода.

Видання Astra - незалежний Телеграм-канал із поточними новинами Росії та світу. Публікує, зокрема, новини, які не пропускаються в офіційних російських ЗМІ.

Також у реєстр «іноагентів» включили чотирьох фізичних осіб, серед них – доктор філологічних наук, запрошений професор Прінстонського університету Олег Лекманов. У лютому 2022 року він залишив Росію через незгоду із вторгненням в Україну.

Крім того, вже у списку «іноагентів»: Артем Медведєв – активіст удмуртського національного руху та меценат. Брав участь у заходах "Форуму вільних народів/держав Постросії", зарахованого російською владою до "небажаних організацій", був оштрафований. Виступає за незалежність Удмуртії від Росії.

Микола Кавказський – політик та правозахисник, ЛГБТ-активіст. У 2012 році був заарештований у рамках так званої "Болотної справи". 2022 року засудив війну в Україні, був заарештований на 6 діб за антивоєнну акцію. Неодноразово зазнавав нападів через свої політичні погляди.

Антон Хардін – популярний блогер, на його канал у Телеграмі підписано понад 127 тисяч користувачів. Виступає проти війни в Україні та політичних репресій у Росії.

Як повідомлялося, законодавство про іноагентів у Росії з'явилося у 2012 році. Закон дозволив Мін'юсту РФ визнавати іноземними агентами некомерційні організації, якщо вони отримують фінансування з-за кордону та займаються політичною діяльністю. Критерії, за якими визначається така діяльність, у законі чітко не визначено, що дозволяє владі переслідувати організації, що працюють у галузі освіти, культури, охорони здоров'я, екології, захисту прав людини.

Читайте також: Список «іноагентів» у Росії поповнили Телеграм-канали «Сирена», «Незигар», «Brief»

Згодом з'явилася можливість визнавати агентами ЗМІ та фізичних осіб, у тому числі тих, хто не отримує закордонного фінансування, але "перебуває під іноземним впливом". Що саме слід вважати за іноземний вплив, російське законодавство не уточнює.