Ізраїль завдав удару по ППО Ірану та можливостях виробництва ракет - Нетаньягу

Прем'єр-міністр Біньямін Нетаньягу заявив, що Ізраїль завдав сильного удару по можливостях протиповітряної оборони Ірану і його здатності виробляти ракети.

Про це повідомляє Times of Israel, передає Укрінформ.

За його словами, суботні удари стали продовженням систематичної багатомісячної кампанії, спрямованої на те, щоб “обрубати руки іранському спруту, - «Хезболлі» і ХАМАСу»”. Він додав, що удар по Ірану був «точним і потужним, і досяг всіх своїх цілей».

Звертаючись до іранського народу, Нетаньягу сказав, що «наша боротьба не проти вас», а проти режиму, який загрожує регіону.

«Два дні тому ми завдали удару по голові спрута - іранському режиму. Режим повинен зрозуміти одну просту річ, - хто б не завдав шкоди нам, ми завдамо шкоди йому», - сказав ізраїльський прем’єр.

Видання Associated Press проаналізувало супутникові знімки і підтвердило, що ізраїльська атака на Іран пошкодила два важливих об'єкти. Так, була пошкоджена секретна іранська військова база Парчін на південний схід від іранської столиці, де, як підозрює МАГАТЕ, Іран у минулому проводив випробування потужних вибухових речовин, здатних запустити ядерну зброю. Іран довгий час наполягав на мирному характері своєї ядерної програми, хоча МАГАТЕ і західні спецслужби стверджують, що Тегеран мав активну програму розробки зброї принаймні до 2003 року.

Інші пошкодження є на військовій базі Ходжир, яка, на думку аналітиків, приховує систему підземних тунелів і місця виробництва ракет.

Іранські військові не визнали пошкоджень ні в Ходжирі, ні в Парчині внаслідок ізраїльської атаки, хоча заявили, що внаслідок нападу загинули чотири іранські солдати, які працювали в системі протиповітряної оборони країни.

Згідно з численними повідомленнями, широкомасштабні повітряні удари Ізраїлю по Ірану підірвали здатність Тегерана виробляти балістичні ракети великої дальності, а знищені батареї ППО зробили важливі енергетичні об'єкти вразливими до майбутніх атак.

Читайте також: Франція закликає Іран та Ізраїль утриматись від подальшої ескалації

Як повідомляв Укрінформ, влада Ірану наказала збройним силам бути готовими до війни. Водночас Тегеран намагається уникнути її попри знищення своїх союзників у Лівані та секторі Гази.

Фото: Amir Levy/Getty Images