Ізраїль вцілив у будівлю в Ірані, яка раніше використовувалася для розробки ядерної зброї - Reuters

Супутникові знімки показують, що Ізраїль під час обстрілу Ірану в суботу влучив у приміщення, яке в минулому нібито використовувалося для розробки ядерної зброї, та знищив об’єкти зі змішування твердого палива для ракет.

Про це передає Укрінформ з посиланням на Reuters.

Такого висновку дійшли колишній інспектор ООН з питань озброєнь Девід Олбрайт та співробітник вашингтонського аналітичного центру CAN Декер Евелет.

Вони повідомили, що Ізраїль завдав ударів по будівлях у великому військовому комплексі «Парчин» поблизу Тегерана, а також обстріляв ракетний завод «Ходжир» біля столиці.

На думку експертів, ізраїльські удари можуть «значно ускладнили здатність Ірану масово виробляти ракети».

Комерційні супутникові знімки показують, що Ізраїль атакував будівлю в «Парчині» під назвою «Талеган-2», яка використовувалася для проведення випробувань у рамках програми з розробки ядерної зброї.

МАГАТЕ та американська розвідка стверджують, що Іран закрив цю програму у 2003 році.

Олбрайт, посилаючись на розвідувальну інформацію Ізраїлю, вказує, що Іран зберігав на об’єкті важливе випробувальне обладнання.

Знімки Planet Labs показали, що Ізраїль зруйнував три будівлі для змішування твердого палива для балістичних ракет у «Парчині» і дві будівлі в комплексі «Ходжир».

Додається, що Ізраїль знищив 12 міксерів, які використовуються для виробництва твердого палива для балістичних ракет дальнього радіуса дії.

Читайте також: Ізраїль завдав удару по ППО Ірану та можливостях виробництва ракет - Нетаньягу

Іран має найбільший на Близькому Сході ракетний арсенал і постачав ракети Росії для війни проти України, а також єменським бойовикам-хуситам і ліванському угрупуванню «Хезболла».

Як повідомляв Укрінформ, ЦАХАЛ заявив, що під час трьох рейдів у суботу авіація Ізраїлю завдала ударів по ракетних заводах та інших об'єктах поблизу Тегерана й на заході Ірану.