Парламентські вибори у Грузії: Франція очікує розслідування численних порушень

Франція висловлює стурбованість перебігом парламентських виборів в Грузії та очікує від неї розслідування численних порушень й виконання рекомендацій Венеційської комісії.

Про це йдеться у заяві Міністерства Європи та закордонних справ Франції, передає Укрінформ. 

«Ми хотіли б висловити нашу стурбованість останніми подіями в Грузії після попередніх висновків Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ щодо парламентських виборів у Грузії, які вказують на тиск, залякування і погрози проти виборців та відкат від демократії», - йдеться в тексті.

Франція очікує, що грузинська влада розслідує порушення, які спостерігалися до та під час голосування, а також виконає рекомендації ОБСЄ та Комісії Ради Європи «За демократію через право», відомої як Венеціанська комісія.

«Основні свободи, політичний плюралізм і громадянське суспільство повинні поважатися і захищатися, щоб Грузія могла підтвердити своє європейське коріння», - додається в заяві.

Як повідомляв Укрінформ, міжнародні спостерігачі заявили про тиск і залякування на виборах у Грузії.

Читайте також: «Підриває довіру до результатів»: у місії НАТО розкритикували проведення виборів у Грузії

Парламентські вибори у Грузії були затьмарені глибокою поляризацією, а також вкрай суперечливою передвиборчою риторикою та численними повідомленнями про тиск на виборців. Про це йдеться у заяві міжнародних спостерігачів.

Міжнародна місія зі спостереження за парламентськими виборами у Грузії налічувала 529 представників із 42 країн, зокрема 380 експертів БДІПЛ, 60 парламентаріїв і співробітників Парламентської асамблеї ОБСЄ, 39 представників від ПАРЄ, 38 - від Парламентської асамблеї НАТО і 12 - від Європарламенту.

Фото: CEC of Georgia