Корисні властивості граната

Інфографіка

Гранат - справжнє джерело мінералів, вітамінів і амінокислот. Він підвищує  рівень гемоглобіну в крові, зміцнює  імунітет та рекомендується для профілактики і лікування різних захворювань.

Укрінформ зібрав для вас інформацію про корисні властивості граната.

Гранат, один з найдавніших їстівних плодів, відомих людству. 

Сучасна наукова його назва Punica granatum, це невелике дерево або кущ родини гранатних.  У перекладі з латини слово «granatus» означає «зернистий», що пояснює будову цього плоду, адже зерен в одному гранаті може бути до 700 штук.

Гранатне дерево живе до 50 років досягаючи у висоту до 5-6 м, а його урожайність 50-60 кг.

Де вирощують гранат у світі

Батьківщиною граната є Середня Азія та Закавказзя. Наразі цю рослину вирощують в усіх країнах з субтропічним кліматом.

Найбільшими експортерами граната у світі є Туреччина, Ізраїль, Іспанія, Єгипет, Індія та Перу.

Де вирощують гранат в Україні

В Україні, як  плодову та декоративну рослину, гранат культивують на південному березі Криму. 

Чим корисний гранат

Сік плодів граната містить багато вітамінів, мінералів і мікроелементів, необхідних для нормального функціонування організму. Зокрема, вітаміни В6, В12, С, Н, Р, E, А, клітковину, мінеральні речовини та мікроелементи - фосфор, кальцій, марганець, йод, магній, залізо, калій, натрій. Крім того органічні кислоти - винну, янтарну, лимонну та інші.

В зернах граната, крім вітамінів, висока концентрація мікроелементів - кальцію, магнію, калію, марганцю, фосфору, йоду, заліза та натрію.

У шкірці граната багато дубильних речовин, урсолова кислота, алкалоїди та мікроелементи: кальцій, калій, залізо, цинк, алюміній.

Споживають у сирову вигляді, заморожують, виготовляють сік, сироп, вино, варення, джем, соуси, тощо.

Лікувальні властивості

Сік:

- зміцнює імунітет;

- рекомендується як загальнозміцнюючий засіб після виснажливих інфекційних захворювань або операцій; 

- підвищує рівень гемоглобіну в крові;

- знижує тиск, зміцнює стінки судин, забезпечує захист від серцево-судинних захворювань і раку; 

- знижує рівень цукру в крові;

- знижує ризик виникнення артрозу;

- знижує рівень «поганого» холестерину;

- має сечогінні, жовчогінні, знеболюючі, протизапальні й антисептичні властивості;

Кісточки:

- покращують активність шлунково-кишкового тракту, відновлюють гормональний баланс в організмі, також вони містять безліч масел, які сприятливо впливають на шкіру, судини і серце.

Шкірка гранату

- використовується як в'яжучий засіб при шлунково-кишкових розладах та має антигельмінтну дію.

Протипоказання

Не рекомендується вживати гранат:

- при виразці шлунку і гастритах з підвищеною кислотністю шлункового соку, 

- дітям до одного року, 

- індивідуальній непереносимості та тим у кого є проблеми з травною системою: закрепи, геморой. 

Цікаві факти

- на честь граната в Ірані встановлено пам'ятник, у Вірменії було випущено золоту пам'ятну монету в 500 драм, а в Румунії випущено марку.

- зображення граната є на гербах деяких громад Франції та на значній частині гербів міст Іспанії.

- стародавні єгиптяни клали плоди граната в гробниці як символ вічного життя, китайці їли зацукровані плоди граната на удачу, а греки розламували плоди граната на весільних урочистостях в знак вірності і любові. 

- на одному гранатовому дереві протягом урожайного сезону виростає до 200 гранатових плодів.

- білі перетинки між зернами граната, висушені і додані в чай, покращують нервову систему, допомагають впоратися з безсонням та мають заспокійливу дію;

- у гранатовому соку більше антиоксидантів, ніж у зеленому чаї, червоному вині та інших овочевих або фруктових соках;

- з квіток граната, які містять велику кількість яскраво-червоного пігменту, виробляють барвники, якими фарбують лляні,  вовняні, шовкові та бавовняні тканини.

- у стиглого плоду шкірка трохи підсушена і обтягує зерна, а якщо ж скоринка гладка – гранат недостиглий. 

- через великий вміст у гранатовому соку різних кислот його не рекомендовано приймати у чистому вигляді бажано розводити сік водою в пропорції 1:1 (для вагітних 1:3).

- відвар квітів і шкірки граната застосовується як протизапальний засіб для полоскання горла.

- сік граната містить 15 амінокислот, майже половина з яких може міститися лише в м'ясних продуктах, тому гранати досить популярні серед вегетаріанців.