Прямо з поля: вирощені на Чернігівщині томати й перці конкурують з південними
Вирощені на Чернігівщині помідори й солодкий перець конкурують із завезеними з півдня завдяки свіжості й меншим витратам на доставку до прилавка.
Про це у колонці Agrotimes повідомила фермерка з Любеча Чернігівської області Ольга Василенко, передає Укрінформ.
"Під томатами у нас приблизно 2 га. Вирощуємо ранньостиглі сорти, оскільки пізні в нас не встигають визрівати. Солодкий перець теж вирощуємо ранньостиглий. Попри високу собівартість і невисоку закупівельну ціну (8-10 грн/кг), ця культура доволі рентабельна. Конкуруємо з південним перцем за рахунок високої якості продукції (бо наш перець свіжий, прямо з поля) і значно менших витрат на перевезення овочів до ринку збуту", - розповіла жінка.
За словами Василенко, на землі вона працює разом з чоловіком Олександром. Родинне фермерське господарство обробляє 24 га й вирощує понад 10 овочевих і ягідних культур. Таке сортове різноманіття для них - не примха, а можливість малому бізнесу вижити в умовах нестабільного аграрного ринку. Рішення про вирощування овочів фермери ухвалили 5 років тому, коли в них вимерзло 90% плантації суниць. Відтоді збитки на одних культурах перекриваються за рахунок цін на інші.
"Ми намагаємося садити стільки овочів, щоб можна було відразу їх реалізувати. Свою продукцію частково продаємо гуртовим покупцям, а частково самі реалізуємо на ринках Чернігова та Києва", - зазначила фермерка.
З її слів, розвиток дрібного й середнього аграрного бізнесу та розширення асортименту продукції стримує відсутність вільної землі. Майже вся вона - в довгостроковій оренді великих агрохолдингів і придбати її дрібному фермеру практично нереально.
Фото з відкритих джерел