Корисні властивості березового соку
З давнини люди шанували, поважали і любили березу, як джерело цінних і цілющих компонентів. Та найбільш відомим компонентом, який дає це дерево, є сік, який очищає організм від токсинів, підвищує тонус, зміцнює імунітет та допомагає протистояти інфекції. Також сік допомагає впоратися з авітамінозом, весняною депресією, повернути організму силу і бадьорість.
Як добувають і зберігають березовий сік
Сік добувають з стовбурів берези ранньою весною, як тільки починається соковитікання і розпочинають набухати бруньки. У здоровому і міцному дереві діаметром стовбура не менше 30 см проробляють отвір, напрямком знизу вгору, глибиною 2-3 см на висоті близько 1,5 метри від землі та підставляють ємність, в яку починає капати сік. Отвір варто робити з північного боку берези, де зазвичай збирається найбільше соку. Збирати сік потрібно протягом світлового дня, допоки в березі активно циркулює її поживна рідина. Після збору зроблений отвір необхідно обов’язково замастити мохом.
В одному дереві дозволено робити лише один отвір, якщо діаметр до 20 см, два отвори - при діаметрі до 25 см, три - до 35 см не більше чотирьох - понад 40 см. У жодному разі не можна збирати сік у молодих дерев, діаметр стовбура яких менших за 30 см. Березу краще вибирати в гаях, а не в посадках уздовж доріг, так як дерево має властивість вбирати шкідливі речовини з повітря.
Сік припиняють збирати, коли з набряклих бруньок розпускається листя бо після цього березовий сік втрачає цінні властивості.
Зберігають свіжозібраний сік у холодильнику не більше 2-х діб, для подальшого зберігання соку його заморожують або консервують.
Як споживають березовий сік
Березовий сік консервують, заморожують, готують сироп, квас, лимонад, також настоюють на сухофруктах, ягідному соку і різних травах.
Чим корисний березовий сік
Березовий сік містить вітаміни: В1, В2, В4, В5, В6, В9, В12, С, D, Е, РР, макро- та мікроелементи: залізо, калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, алюміній, марганець, мідь, цирконій, нікель, титан, стронцій, кремній, барій. Також сапоніни, органічні кислоти, дубильні речовини, фітонциди, вуглеводи, цукри (глюкоза, фруктоза, сахароза) та ефірні масла.
Лікувальні властивості
З лікувальною метою березовий сік можна пити мінімум двічі в день по півсклянки вранці і ввечері. Загалом можна пити від одного до двох літрів в день.
- березовий сік володіє сильною антиоксидантною дією;
- посилює імунітет;
- підвищує опірність до вірусних інфекцій, вбиває бактерії і мікроби;
- відновлює сили, підвищує тонус організму і очищає від токсинів;
- при серцево-судинних захворюваннях;
- при онкології;
- покращує обмін речовин;
- прискорює метаболізм;
- тонізує нервову систему;
- при ожирінні різного ступеня;
- при хворобах суглобів та хребта (радикуліт, ревматизм, артрити, артроз, подагра)
- при ураженнях дихальних шляхів (бронхіт, пневмонія, бронхіальна астма, туберкульоз);
- очищає кров, підвищує рівень гемоглобіну;
- виводить шлаки, солі важких металів, токсини, продукти розпаду та інші шкідливі речовини;
- нормалізує кислотність в шлунку і кишкову мікрофлору;
- при інтоксикації будь-якого походження;
- покращує функцію нирок при пієлонефриті.
Косметологічні властивості
- застосовуючи зовнішньо березовий сік, можна позбутися пігментних плям на шкірі, ран і виразок, вугрів і гнійників, вилікувати екзему, запалення, фурункули;
- відмінно тонізує шкіру, усуває зайву жирність;
- для поліпшення росту волосся, зменшення його ламкості, усунення лупи – березовий сік втирають в шкіру голови.
Протипоказання
- алергія на пилок сережок берези;
- немовлятам до півроку;
- людям з сечокам'яною хворобою;
- індивідуальна непереносимість.
Цікаві факти
- здавна існує така прикмета: якщо сік виділяється рясно - очікується дощове літо;
- у світі налічується понад 100 видів беріз (багато видів поширені в Україні);
- численні клінічні випробування показали, якщо випивати один стакан соку в день протягом 3-4 тижнів, людина відчуває прилив бадьорості, позбавляється від депресії і хронічної втоми. Крім того, березовий сік прекрасний природний адаптоген;
- березовий сік популярний в Євразії та Північній Америці, особливо в холодних регіонах, Північному Китаї і в Україні;
- з деревини берези роблять активоване вугілля, дьоготь, ксиліт (замінник цукру) тощо.
Рецепти приготування березового соку
Консервований березовий сік
- візьміть 3 літри свіжого соку, додайте 100 г цукру і 1 середній лимон, порізаний дольками;
- прокип’ятіть на повільному вогні в емальованому посуді 5 хвилин;
- залийте в стерилізовані банки, закатати. Замість лимона можна використовувати апельсин. Приємний смак додасть соку гілочка м’яти або меліси.
Березовий квас на дріжджах
- нагрійте березовий сік до 35 ° С;
- додайте 15 г дріжджів (на 1 літр соку), трохи родзинок, лимонної цедри;
- закрийте щільною кришкою. Витримайте 7 днів.
Березовий квас без дріжджів
- налийте березовий сік в трилітрову банку;
- покладіть в нього шматочки підсушеного житнього хліба. Для аромату покладіть листя смородини і вишні;
- прикрийте банку марлею, витримаєте 14 днів.
Газований напій
- налийте березовий сік в трилітрову банку і потримайте в теплі 2 дня;
- покладіть в банку 6 ч ложок цукру. Додайте трохи родзинок і цедри лимона;
- закрийте кришкою і потримайте ще 2 дня;
- виходить приємний газований напій. Якщо процес бродіння буде активним, потрібно відкрити кришку або використовувати кришку з отвором. Щоб зменшити процеси бродіння, напій зберігають в холодильнику.
Квас з солоду
- налийте 5 літрів березового соку в здорову пляшку та витримайте 2 дня;
- покладіть 30 г ячмінного солоду та витримайте не менш 10 днів;
- щоб квас зберігався довго, в бочки покладіть мед і дубову кору. Також можна додати трави – чебрець, кмин, липу, ромашку, мелісу, звіробій.
Фото з відкритих джерел