Корисні властивості березового соку

Інфографіка

З давнини люди шанували, поважали і любили березу, як джерело цінних і цілющих компонентів. Та найбільш відомим компонентом, який дає це дерево, є сік, який очищає організм від токсинів, підвищує тонус, зміцнює імунітет та допомагає протистояти інфекції. Також сік допомагає впоратися з авітамінозом, весняною депресією, повернути організму силу і бадьорість.

Як добувають і зберігають березовий сік

Сік добувають з стовбурів берези ранньою весною, як тільки починається соковитікання і розпочинають набухати бруньки. У здоровому і міцному дереві діаметром стовбура не менше 30 см проробляють отвір, напрямком знизу вгору, глибиною 2-3 см на висоті близько 1,5 метри від землі та підставляють ємність, в яку починає капати сік. Отвір варто робити з північного боку берези, де зазвичай збирається найбільше соку. Збирати сік потрібно протягом світлового дня, допоки в березі активно циркулює її поживна рідина. Після збору зроблений отвір необхідно обов’язково замастити мохом.

В одному дереві дозволено робити лише один отвір, якщо діаметр до 20 см, два отвори - при діаметрі до 25 см, три - до 35 см не більше чотирьох - понад 40 см. У жодному разі не можна збирати сік у молодих дерев, діаметр стовбура яких менших за 30 см. Березу краще вибирати в гаях, а не в посадках уздовж доріг, так як дерево має властивість вбирати шкідливі речовини з повітря.

Сік припиняють збирати, коли з набряклих бруньок розпускається листя бо після цього березовий сік втрачає цінні властивості.

Зберігають свіжозібраний сік у холодильнику не більше 2-х діб, для подальшого зберігання соку його заморожують або консервують.

Як споживають березовий сік

Березовий сік консервують, заморожують, готують сироп, квас, лимонад, також настоюють на сухофруктах, ягідному соку і різних травах.

Чим корисний березовий сік

Березовий сік містить вітаміни: В1, В2, В4, В5, В6, В9, В12, С, D, Е, РР, макро- та мікроелементи: залізо, калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, алюміній, марганець, мідь, цирконій, нікель, титан, стронцій, кремній, барій. Також сапоніни, органічні кислоти, дубильні речовини, фітонциди, вуглеводи, цукри (глюкоза, фруктоза, сахароза) та ефірні масла.

Лікувальні властивості

З лікувальною метою березовий сік можна пити мінімум двічі в день по півсклянки вранці і ввечері. Загалом можна пити від одного до двох літрів в день.

- березовий сік володіє сильною антиоксидантною дією;

- посилює імунітет;

- підвищує опірність до вірусних інфекцій, вбиває бактерії і мікроби;

- відновлює сили, підвищує тонус організму і очищає від токсинів;

- при серцево-судинних захворюваннях;

- при онкології;

- покращує обмін речовин;

- прискорює метаболізм;

- тонізує нервову систему;

- при ожирінні різного ступеня;

- при хворобах суглобів та хребта (радикуліт, ревматизм, артрити, артроз, подагра)

- при ураженнях дихальних шляхів (бронхіт, пневмонія, бронхіальна астма, туберкульоз);

- очищає кров, підвищує рівень гемоглобіну;

- виводить шлаки, солі важких металів, токсини, продукти розпаду та інші шкідливі речовини;

- нормалізує кислотність в шлунку і кишкову мікрофлору;

- при інтоксикації будь-якого походження;

- покращує функцію нирок при пієлонефриті.

Косметологічні властивості

- застосовуючи зовнішньо березовий сік, можна позбутися пігментних плям на шкірі, ран і виразок, вугрів і гнійників, вилікувати екзему, запалення, фурункули;

- відмінно тонізує шкіру, усуває зайву жирність;

- для поліпшення росту волосся, зменшення його ламкості, усунення лупи – березовий сік втирають в шкіру голови.

Протипоказання

- алергія на пилок сережок берези;

- немовлятам до півроку;

- людям з сечокам'яною хворобою;

- індивідуальна непереносимість.

Цікаві факти

- здавна існує така прикмета: якщо сік виділяється рясно - очікується дощове літо;

- у світі налічується понад 100 видів беріз (багато видів поширені в Україні);

- численні клінічні випробування показали, якщо випивати один стакан соку в день протягом 3-4 тижнів, людина відчуває прилив бадьорості, позбавляється від депресії і хронічної втоми. Крім того, березовий сік прекрасний природний адаптоген;

- березовий сік популярний в Євразії та Північній Америці, особливо в холодних регіонах, Північному Китаї і в Україні;

- з деревини берези роблять активоване вугілля, дьоготь, ксиліт (замінник цукру) тощо.

Рецепти приготування березового соку

Консервований березовий сік

- візьміть 3 літри свіжого соку, додайте 100 г цукру і 1 середній лимон, порізаний дольками;

- прокип’ятіть на повільному вогні в емальованому посуді 5 хвилин;

- залийте в стерилізовані банки, закатати. Замість лимона можна використовувати апельсин. Приємний смак додасть соку гілочка м’яти або меліси.

Березовий квас на дріжджах

- нагрійте березовий сік до 35 ° С;

- додайте 15 г дріжджів (на 1 літр соку), трохи родзинок, лимонної цедри;

- закрийте щільною кришкою. Витримайте 7 днів.

Березовий квас без дріжджів

- налийте березовий сік в трилітрову банку;

- покладіть в нього шматочки підсушеного житнього хліба. Для аромату покладіть листя смородини і вишні;

- прикрийте банку марлею, витримаєте 14 днів.

Газований напій

- налийте березовий сік в трилітрову банку і потримайте в теплі 2 дня;

- покладіть в банку 6 ч ложок цукру. Додайте трохи родзинок і цедри лимона;

- закрийте кришкою і потримайте ще 2 дня;

- виходить приємний газований напій. Якщо процес бродіння буде активним, потрібно відкрити кришку або використовувати кришку з отвором. Щоб зменшити процеси бродіння, напій зберігають в холодильнику.

Квас з солоду

- налийте 5 літрів березового соку в здорову пляшку та витримайте 2 дня;

- покладіть 30 г ячмінного солоду та витримайте не менш 10 днів;

- щоб квас зберігався довго, в бочки покладіть мед і дубову кору. Також можна додати трави – чебрець, кмин, липу, ромашку, мелісу, звіробій.

Фото з відкритих джерел