У Житомирі виготовляють біопосуд із конопель

Фото

У Житомирі почали виготовляти біопосуд та пергаментний папір, які можна їсти, із конопель.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів біодизайнер Олег Земнухов.

«У бактеріальну целюлозу, що складається із суміші бактерій та грибів, я вживляю волокна та листочки коноплі. Із цього утворюється плівка, з якої виготовляю посуд, що є альтернативою пластиковому, та папір, що використовується як пергаментний або для декору. Якщо плівка товстіша, то її можна застосовувати як штучну шкіру, з якої за кордоном виготовляють сумки, гаманці, взуття», - розповів Земнухов.

У Житомирі виготовляють біопосуд з конопель / Фото: Ірина Чириця, Укрінформ

За його словами, такий посуд після миття використовується повторно. При цьому, як посуд, так і пергаментний папір з конопель можна їсти.

Наразі біодизайнер експериментує із виготовленням з конопель будівельного матеріалу.

«Кострицю, тобто відходи після обробки стебла коноплі, можна використовувати як сировину для будівельного матеріалу – коноплебетону. Коли будується каркас, його затрамбовують вапном із кострицею. Через три дні знімають обшивку - і стіна готова. Планую побудувати таким чином свою майстерню», - додав Земнухов.

Читайте також: На Івано-Франківщині створюють посуд із використаних пляшок

Окрім того, біодизайнер виготовляє з конопель взуття, одяг, губки для миття посуду, жалюзі, халву, квас та вирощує мікрозелень.