Як у Києві найдовшу в світі шаурму готували

Рекордна шаурма була майже 130 метрів завдовжки і важила понад 200 кілограмів, а готували її 120 кухарів

В Україні полюбляють встановлювати гастрономічні рекорди. Так, цьогоріч у лютому в Ужгороді спекли найбільшу в Україні палачінту – млинець величиною 7 м 17 см (довжиною) на 3 м 9 см (шириною). А в квітні на Львівщині у величезному казані зварили 3285 кг органічної гречаної каші!

В Ужгороді спекли найбільший в Україні млинець-палачінту / Фото Сергія Гудака

А нещодавно в Києві встановили новий рекорд – із приготування найдовшої у світі шаурми. Майже 130-метрову страву, що важила понад 200 кілограмів, приготували кухарі мережі Doner Маркет від МХП. Після того, як рекорд зафіксували в національному реєстрі, найдовшою шаурмою пригостили кілька сотень киян і гостей міста. Як це відбувалося – дізнавався Укрінформ на запрошення організаторів події.

НА МЕТР ШАУРМИ ПІШЛО ПО ДВА КІЛОГРАМИ КОЖНОГО ІНГРЕДІЄНТА

На Контрактовій площі було напрочуд людно – дізнавшись, що тут збираються встановлювати світовий гастрономічний рекорд, відвідувачі приходили цілими сім’ями.

«Попередній рекорд складав 121 метр – це була найдовша шаурма, яку приготували в Німеччині. Та судячи з завзяття молодих професіоналів, які зібралися готувати, не маю сумнівів, що рекорд буде побито», – передбачив  на початку заходу президент Нацреєстру рекордів України Валентин Щербачов.

Валентин Щербачов

До речі, популярну вуличну їжу, відому в Україні під назвою донер кебаб, гірос або шаурма – винайшли аж у 1972 році. Автором рецепту став Кадір Нурман, який народився в Туреччині й згодом емігрував до Німеччини, де відкрив свій перший вуличний фаст-фуд.

І от, майже 50 років по тому, найдовшу в світі шаурму готували у Києві. 120 кухарів – практично по одному на метр страви – під пильним спостереженням сотень глядачів працювали впевнено й завзято: розстеляли п’ять 30-метрових лавашів та наповнювали їх соковитою начинкою.

«На кожен метр пішло по два кілограми кожного інгредієнта – м’яса курки, капусти, помідорів. Соус ми використовували авторський – на йогуртовій основі, який є на 100% натуральним», – розповів Алік Мкртчян, кулінарний експерт МХП, додавши, що рецепт такої шаурми розробив шеф-кухар Андрій Денисюк.

Алік Мкртчян

«Інгредієнти відбиралися в лабораторії сенсорного аналізу кулінарного центру МХП, де наосліп проходить дегустація усіх страв. Але головна складова хорошої шаурми – це якісне м’ясо курки, яку ми вирощуємо, не використовуючи антибіотики й гормони росту», – додав бренд-шеф МХП Алекс Юсупов.

Алекс Юсупов

Та чи не головною інтригою було те, як же грітимуть шаурму такої довжини? Але виявилося, що вихід був простий – за допомогою пальників. Коли ж шаурма була повністю готова – настав найбільш хвилюючий момент – заміри і фіксація рекорду.

«129 метрів і 4 сантиметри, рекорд встановлено!» – оголосив урочисто президент Нацреєстру рекордів України. Тільки-но місія шаурми-рекордсменки була виконана, її розділили на понад 400 повноцінних порцій та безкоштовно пригостили усіх гостей свята. І судячи з задоволених облич відвідувачів, страва вийшла не тільки рекордною, а й смачною.

БУВАЛО, ЩО НАЙДОВШІ ГАСТРОРЕКОРДИ СЯГАЛИ КІЛЬКОХ КІЛОМЕТРІВ

Встановлення гастрономічних рекордів є популярною атракцією чи не в усіх країнах світу. Що й не дивно, адже змагальність – невід’ємна складова розвитку людства. А ще, такі заходи надзвичайно об’єднують, адже і кухарі, й гості наприкінці поділяють спільні емоції – гордість, радість, вдячність.

Піца завдовжки у 1,8 кілометра

Можна тільки уявити, скільки подібних емоцій було в італійських кухарів з Неаполя, які в 2015 році приготували найдовшу піцу в світі завдовжки у 1,8 кілометра! На приготування рекордної піци пішло 6 годин і 11 хвилин. Кухарям знадобилося 2 тисячі кілограмів борошна, 1,6 тис. кг помідорів, 2 тис. кг моцарели, 200 літрів олії та 30 кг базиліку. Готову страву зареєстрували у книзі рекордів Гіннеса, а після цього – розрізали на шматки й відправили в різноманітні благодійні організації.

А от найдовший у світі суші-рол має довжину 2844,61 м. Страву приготували в 2016 році в Японії і теж зареєстрували у книзі рекордів Гіннеса. Рол складався з дайкону, кунжуту та рису, а готували його близько 400 кухарів.

У 2020 році в Індії спекли найдовший у світі торт, довжина якого склала 6,5 кілометра. Вага гігантського десерту склала 27 тонн, зокрема до нього увійшло 12 тонн цукру і борошна. Півтори тисячі пекарів працювали над рекордним тортом чотири години, розклавши його на кількох тисячах столів. Що ж спонукало кухарів на такі подвиги? Найчастіше вони відповідали, що у такий спосіб прагнули продемонструвати свої вміння світові.

Соломія Ковальова

Фото Юлії Овсяннікової