Дієтологиня розповіла про користь квашеної капусти
Квашена капуста містить вітаміни, які попереджають виникнення багатьох захворювань шлунково-кишкового тракту, включно з виразковою хворобою шлунка та дванадцятипалої кишки.
Про це на своїй Фейсбук-сторінці розповіла дієтологиня Світлана Фус, передає Укрінформ.
За її словами, квашена капуста більш корисна для повноцінного харчування, ніж сирий овоч. Це головним чином через молочну кислоту, що виділяється бактеріями в процесі бродіння капусти. Саме вона зберігає вітаміни і мікроелементи в овочі.
В квашеній капусті міститься в кілька разів більше вітаміну P, ніж у свіжому овочі. З 300 грамів такої капусти отримуємо добову норму вітаміну С, а всього 1 столова ложка квашеної капусти має добову норму вітаміну К, який необхідний для нормального згортання крові.
«Молочна кислота і клітковина квашеної капусти покращують мікрофлору і допомагають відновити здоровий баланс корисних бактерій в кишечнику, таким чином нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту. Це важливо для підтримки нормальної роботи імунної системи», - йдеться у дописі.
Також капуста містить мінерали: кальцій, магній, залізо, калій, а ще капустяний сік, багатий вітаміном U, використовують при лікуванні виразки шлунку, харчової алергії і бронхіальної астми. Крім цього, в білокачанній капусті високий вміст фітостеролів (допомагає зменшити концентрацію холестерину, покращує його виведення з організму) та відносно високий вмісті сірки (позитивно впливає на зовнішній вигляд волосся, шкіри та нігтів).
Дієтологиня зауважує, що всі квашені продукти містять багато солі, тому вживати їх у великій кількості не рекомендовано.
Водночас лікарка-дієтологиня Оксана Скиталінська роповідає, що для здоров’я ШКТ необхідно:
1. Харчування, яке впливає на відновлення слизової оболонки шлунка:
- легкозасвоюваний білок (нежирні м'ясні або рибні тефтельки, омлети);
- протизапальні жири (риб'ячий жир, насіння льону та лляна олія, малесенький шматок промороженого сала);
- вітаміни, які відновлюють слизову (А і Е, продукти, багаті каротинами - печений гарбуз, пюре з тушкованої моркви та червоного перцю, зелень петрушки);
- вітамін С, який сприяє синтезу колагену та відновленню кровообігу в слизовій (слабкий настій шипшини, зелень петрушки);
- - вітаміни групи В, які сприяють нормальній іннервації (пивні дріжджі, а також страви з печінки, вівсяна та гречана каші).
2. Антистресовий спосіб життя: прогулянки на свіжому повітрі, теплі ванни з додаванням ароматних трав та хвойного екстракту, дихальні вправи, короткий курс природніх «адаптогенів» (пити зелений якісний чай зранку, чай з лимонника, вживання ягід), довгий і глибокий сон тощо.