За добу знищив 24 окупанти. Як живе нині колишній командир-штурмовик

За добу знищив 24 окупанти. Як живе нині колишній командир-штурмовик

Укрінформ
Він пішов на фронт у вісімнадцять, провівши під окупацією близько 40 днів. Кожен може підписати петицію про присвоєння бійцю звання Героя України

У новому відео проєкту «Український Свідок» – командир 2 штурмової групи 3 штурмового батальйону 3ОШБр Андрій Сергієнко з позивним «2.0». У вересні 2023 року, під час звільнення Андріївки, за добу він знищив 24 окупанти, а згодом, зазнавши тяжкого поранення, втратив обидві ноги.

Хлопець ріс на Чернігівщині, де вчився у залізничному училищі. Він розповідає, що пішов на фронт після окупації: росіяни перебували в його населеному пункті близько 40 днів. «Моїх однолітків ставили під дуло автомата, стріляли їм під ноги, – розповідає Андрій. – Декого з цивільних підв’язували до дула танка й лишали на ніч. Мені все це, звісно, не подобалось. Кулемет направляють на тебе – і думаєш: буде постріл чи ні?».

Згадуючи окупацію, «2.0» розповідає, що росіяни подеколи перестрілювались одне з одним. «Дехто з них не дуже й хотів воювати, – каже боєць. – Це були мобілізовані. Вони пили, сиділи в посадках, а іноді й перестрілювались зі "спецурою": їм буцімто здавалося, що десь там наші військові». 

Андрія було поранено неподалік від Тернів на Донеччині. «Ми сиділи по норах на позиціях, і тут прилітає "стодвадцяточка" (міна калібру 120 мм, – ред.), – каже боєць. – Я відчув, як печуть ноги. Швидко зрозумів, що буде часткова ампутація, і змирився, що буду без ніг. Ще в мене була дірка у спині. Я сам собі надав першу допомогу й доповів по рації, що я "трьохсотий". Потім мене евакуювали».

На сайті офіційного інтернет-представництва Президента України була створена петиція про присвоєння Андрію звання Героя України. Сам боєць ставиться до цього позитивно. «Чому б і ні? – каже він. – Для мене це найвища нагорода. Якщо командування вирішило, що я на це заслуговую, то так воно і є». 

Андрій уже має низку нагород:

 ► відзнаку Головнокомандувача Збройних сил України «Золотий Хрест»;

 ► почесний нагрудний знак Головнокомандувача Збройних сил України «Хрест хоробрих»;

 ► нагрудний знак Командувача об’єднаних сил Збройних сил України «За службу та звитягу III ступеня».

Тут можна підписати петицію про присвоєння Андрієві Сергійовичу Сергієнку звання «Герой України». 

 «Український Свідок»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-