Дозвіл на удари вглиб РФ належить до двосторонніх рішень України та країн-постачальників зброї - Боррель

Дозвіл на удари вглиб РФ належить до двосторонніх рішень України та країн-постачальників зброї - Боррель

Укрінформ
Міністри оборони країн-членів ЄС дійшли згоди, що зняття обмежень на використання наданої Україні зброї для ударів по військових об'єктах на території РФ має вирішуватися на двосторонній основі між Україною і державою-постачальником.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель на пресконференції за підсумками неформальної зустрічі міністрів оборони країн-членів ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Країни-члени вирішили, що це належить до двосторонніх рішень кожної з країн-членів, які надають озброєння для України, у тому числі засоби великого радіусу дії. Але, де-факто, та зброя, що постачається Україні, може використовуватися для ураження цілей на території Росії відповідно до міжнародного права. Це зовсім не означає, що ми збираємося вступати у війну з Росією, це перебільшення. Ми поставляємо зброю Україні – і все. Україна може використовувати це озброєння відповідно до міжнародного права», - підкреслив Боррель.

Він зазначив, що сьогодні міністр оборони України Рустем Умєров у режимі відеоконференції поінформував учасників зустрічі про розвиток ситуації на фронті та останні атаки проти міст і енергетичної інфраструктури України.

«Я щойно отримав повідомлення, що чергові керовані авіабомби були спрямовані на українські міста. На моє переконання, військові платформи Росії, що використовуються для атак на українські міста та інфраструктуру, не мають бути у недосяжності для знищення», - заявив високий представник ЄС, додавши, що йдеться про законне право України на самооборону відповідно до Хартії ООН.

Читайте також: Міністри оборони ЄС погодилися збільшити тренувальну місію для України на чверть

Як повідомлялося, перший заступник міністра оборони України генерал-лейтенант Іван Гаврилюк наголосив, що зняття червоних ліній на застосування далекобійних засобів ураження російських військових об’єктів є шляхом до завершення війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-