Пам’яті льотчика, полковника Олексія Меся (позивний «Мунфіш»)

Пам’яті льотчика, полковника Олексія Меся (позивний «Мунфіш»)

Хвилина мовчання
Укрінформ
26 серпня героїчно провів свій останній бій в небі, пілотуючи F-16 

Під час відбиття російського масованого ракетного удару Олексій знищив три крилаті ракети та один ударний БпЛА, він врятував українців від ворожих ракет ціною власного життя.

Обставини катастрофи літака, за штурвалом якого був "Мунфіш", наразі з’ясовуються. У Генштабі ЗСУ катастрофу попередньо описали так: «В ході повітряного бою літаки F-16 продемонстрували свою високу ефективність, бортовим озброєнням було збито чотири крилатих ракети ворога. Під час заходу на наступну ціль з одним із літаків був втрачений звʼязок. Як зʼясувалося пізніше, літак зазнав катастрофи, льотчик загинув». Для зʼясування причин аварії створена спеціальна комісія Міноборони.

Загибель Олексія Меся - велика втрата для всієї родини військових льотчиків.

Він народився 20 жовтня 1993 року в Шепетівці, що на Хмельниччині. Тут закінчив школу з золотою медаллю, знайомі згадують про нього як про надзвичайно обдаровану та ерудовану людину.

«Ми з ним разом були на олімпіадах. Я точно не пам’ятаю, з яких предметів, можливо, українська мова, історія і фізика. Саме тоді бачилися і спілкувались. Він був дуже обдарованим учнем, завжди відрізнявся освіченістю», — розповіла «Суспільному» Інна Тимощук, знайома загиблого пілота, яка навчалася разом з ним у школі. Світлий, привітний, людяний, комунікабельний та дружній — так вона каже про Олексія.

Після навчання у школі Месь закінчив — також з відзнакою — Харківський національний університет Повітряних сил імені Івана Кожедуба. Згодом проходив військову службу за контрактом і був зарахований до особового складу військової частини на посаду командира ескадрильної підтримки – заступника командира операційної групи.

Олексій був одним з найкращих українських пілотів ще задовго до повномасштабного вторгнення РФ. Як пише NV, у вересні 2019 року саме його відбірали для того, щоб під час візиту до США в ролі спостерігача взяти участь у дозаправці в повітрі американського винищувача F-15D Eagle зі складу 144-го винищувальна крила Повітряних сил Національної гвардії США. "Мунфіш" став першим пілотом Повітряних сил України, якому випала така можливість. За цією заправкою він спостерігав на задньому сидінні винищувача. Політ відбувся у рамках програми співробітництва між Україною та США.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії завдань у ВПС стало на порядок більше. Як повідомляє Еспресо, у червні 2022 року Олексій Месь відвідав США разом з іншим відомим військовим льотчиком – Андрієм Пільщиковим "Джусом". У двох хлопців була дуже амбітна мета поїздки до Сполучених Штатів - лобіювати надання Україні F-16.

Вони потоваришували ще під час навчання в університеті Повітряних сил імені Івана Кожедуба. Після загибелі Олексія мати "Джуса" Лілія Авер’янова опублікувала у Фейсбуці фото юних курсантів.

«Олексій та Андрій увесь час були поруч, у вирі цікавих подій...» - написала жінка про дружбу двох льотчиків. Останнє повідомлення мамі "Джуса" Олексій написав увечері 25 серпня — за день до власної загибелі і через рік після загибелі Андрія. «Мені дуже пощастило дружити з Андрієм. Важко згадувати цей день рік тому, ми усі втратили багато. Надіюсь, Він дивиться на нас і гордиться тим, що ми робимо. Надіюсь, що ми його не підводимо. Мені досі не вистачає його, щоб поспілкуватись. Вічна пам’ять. Наші щирі співчуття», - писав Олексій Лілії Авер’яновій. «Хто знав, що це останнє повідомлення...» - сказала мати Пільщикова.

Втім тоді, у 2022 році, вони робили все можливе, аби F-16 якомога швидше з’явилися в Україні. На деяких перемовинах до "Джуса" й "Мунфіша" для посилення їхньої позиції приєднувався голлівудський актор Шон Пенн. Після того, як пілоти зустрілися у Вашингтоні з конгресменом-республіканцем Адамом Кінзінгером, той вніс на розгляд Палати представників Конгресу США Ukraine Fighter Pilots Act.

Рішення про надання Україні винищувачів F-16 країни НАТО ухвалили через рік - у серпні 2023 року, під час візиту президента Володимира Зеленського до Данії й Нідерландів.

«"Мунфіш" і "Джус" стали обличчями кампанії з отримання Україною F-16», - написав про них телеканал CNN після загибелі Олексія. «Це була важка битва, але "Джус" і "Мунфіш" вели її разом. Вони були молоді та сповнені ентузіазму, добре володіли англійською та були готові боротися за те, щоб американські літаки піднялися в українське небо. Політ на F-16 був їхньою мрією, і коли "Джус" загинув у авіакатастрофі під час бойового завдання в серпні минулого року, "Мунфіш" поставив собі за мету втілити цю мрію».

"Джус" справді не дожив до нової поїздки на Захід буквально кілька днів – загинув в авіакатастрофі на Житомирщині. "Мунфіш" навчався керувати омріяним F-16 у Британії.

Американські журналісти нагадують, що з-поміж двох друзів Олексій був «тихішим»: авіаційний фанат, який не любив публічності. Однак коли Андрій загинув, "Мунфішу" довелося зайняти його місце. В одному з інтерв'ю CNN він зізнався, що якби "Джус" був живий, то саме він би роздавав інтерв'ю.

Прощання з Олексієм відбулося 29 серпня у рідній Шепетівці.

«Олексій Месь був сильним і відданим воїном, висококласним льотчиком, лідером на землі і в небі, добрим другом, люблячим сином, батьком, чоловіком, патріотом своєї країни. 29 серпня попрощатися з ним прийшли його побратими-льотчики, командири і підлеглі, друзі і колеги, сотні простих українців. Шану з неба полеглому пілоту віддала пара винищувачів МіГ-29. Політ над процесією виконали бойові друзі Олексія, - розповіли про льотчика у Військово-Повітряних Силах. - Ми втратили надійного друга і сильного воїна. Але НЕ втратили сили, волі і прагнення боротися, воювати і перемагати. В нашій справедливій справі ми помстимося ворогу за все і за всіх».

Наказом Головнокомандувача Збройних Сил України підполковнику Олексію Месю присвоєно військове звання "полковник" посмертно.

Честь і вдячність Герою!

Фото: Фейсбук-сторінка Лілія Авер'янова, Тетяна Шевчук, Сайт міста Шепетівка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-