6 лютого: народний календар і астровісник

6 лютого: народний календар і астровісник

Укрінформ
Що заповість Дорота, чи буде гожою весна і чи з’їдять Риби місяць 

Католики сьогодні згадують святу мученицю Дорофею (Доротею) Кесарійську, яка жила за часів імператора Діоклетіана. За сповідування християнства її арештували, піддали тортурам, а потім стратили. Коли дівчину вели на страту, один учений чоловік на ім’я Феофіл, сміючись, зневажливо вигукнув їй услід: «Нуж-бо, наречена Христова, пришли мені з саду твого нареченого яблук і троянд!» Перед самою смертю Дорота попросила декілька хвилин на молитву. Одразу після молитви їй явився ангел і подав на білому полотні три яблука і три квітки троянди. Дівчина передала небесні дари Феофілу, а також сказала, що неодмінно зустрінеться з ним у саду Господа Ісуса Христа. По тому їй відтяли голову, а Феофіл невдовзі прийняв християнство і теж загинув мученицькою смертю. На іконах, а також на картинах, свята Дорота завжди зображується з трьома яблуками і трьома трояндами. В місті Славута, що на Хмельниччині, існує чудовий костел святої Дороти – пам’ятка сакральної християнської архітектури ХІХ століття, родинна усипальниця князів Санґушків.  

А православні цього дня згадують преподобну Ксенію-Римлянку. За цим днем зазвичай прогнозували весну: «Яка Оксана, така й весна». Начебто Ксенія цього дня «усміхається сонячним променем». Поляки ж казали: «У лютім Дорота заповідає сніги та болота». Коли день ясний і тихий, то весна буде гожою; якщо в обід сонце, то рання весна, а коли хурделиця, чи ще якась негода, то затягнеться надовго.

Іменинниці сьогодні Ксенія, Оксана, Дорота.

Нині 2 і 3-ій місячні дні. Місяць переходить у знак Риб. Об’єктивні обставини начебто не змінюються, але ми бачимо їх зовсім по-іншому. Критичне мислення поступиться місцем емоційності, яка може суттєво спотворювати логіку і якісь реальні факти. Хтось, удаючись до інтриг та всіляких інших нечесних прийомів, значно поліпшить своє становище. Але ненадовго. Глибоко особисті взаємини прикрасять ґречність, щирість і співпереживання.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1929 році – -30,4, а найтеплішим у 1990 –  +7,6.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-