Помер режисер фільму

Помер режисер фільму "Весна на Заречной улице"

Укрінформ
У Москві на 94-му році життя помер відомий режисер народний артист СРСР Марлен Хуцієв.

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на представника Союзу кінематографістів РФ.

"Марлен Мартинович помер сьогодні о 07:00 ранку", - розповів співрозмовник агентства.

За його словами, час і місце похорону буде відомо пізніше.

Марлен Хуцієв був госпіталізований перед Новим роком разом з дружиною Іриною Соловйовою. Режисер відмовлявся лягати до лікарні без дружини, хвилюючись за її самопочуття. Дружина режисера померла 4 січня у реанімації.

Хуцієв народився 4 жовтня 1925 року в Тифлісі (нині - Тбілісі, Грузія).

У 1950 році закінчив режисерський факультет Всесоюзного державного інституту кінематографії, майстерню Ігоря Савченка.

У 1956 році вийшов перший повнометражний фільм режисера - "Весна на Заречной улице". Хуцієв зняв картину в співавторстві з Феліксом Миронером. Її в прокаті подивилися понад 30 млн глядачів.

У 1958 році відбулася прем'єра першої самостійної режисерської роботи Хуцієва, мелодрами "Два Фёдора".

Для своєї наступної картини, "Заставы Ильича", Хуцієв написав сценарій спільно з Геннадієм Шпаліковим. У 1963 році на зустрічі з діячами мистецтва перший секретар ЦК КПРС Микита Хрущов виступив з різкою критикою фільму. Режисер був змушений внести до картини значні поправки, внаслідок вона вийшла тільки в 1965 році під зміненою назвою - "Мне двадцать лет". Фільм став одним із символів "відлиги".

Читайте також: Український "Вулкан" везуть іще на кілька престижних кінофестів

Згодом Марлен Хуцієв зняв ще чотири художні фільми: "Июльский дождь" (1966), "Был месяц май" (1970), "Послесловие" (1983), "Бесконечность" (1991), а також три документальних: "Алый парус Парижа" (1971), "И все-таки я верю ..." (фільм Михайла Ромма, завершений після його смерті Хуцієвим, Елемом Клімовим і Германом Лавровим; 1974) і "Люди 1941 года" (2001). Для шести своїх фільмів режисер написав сценарії.

Роботи Хуцієва були відзначені нагородами різних фестивалів. Фільм "Застава Ильича" отримав спеціальний приз журі Венеціанського кінофестивалю і приз Міжнародного фестивалю європейського кіно у Римі (1965), "Был месяц май" - премію за режисуру на фестивалі "Злата Прага" у Празі (1970), "Бесконечность" - приз Альфреда Бауера і приз екуменічного журі Берлінського кінофестивалю (1992).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-