Закон про реформу містобудування не враховує збереження культурної спадщини – Ткаченко

Закон про реформу містобудування не враховує збереження культурної спадщини – Ткаченко

Укрінформ
Ухвалений Верховною Радою закон щодо реформування сфери містобудівної діяльності не враховує європейські практики збереження культурної спадщини.

Про це міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко сказав на брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«На жаль, цей законопроєкт не враховує наразі європейські практики щодо збереження культурної спадщини. Тобто, він йде трохи у розрізі. Я розумію усі його перспективи стосовно полегшення проходження документів саме з приводу будівництва, але, як ви знаєте, буквально за 5 годин петиція щодо накладення вето на цей закон зібрала 25 тисяч підписів», - зазначив Ткаченко.

Він припустив, що ситуація, яка склалася довкола цього документу, дозволить таки повернутися до того, аби Україна при містобудівній діяльності враховувала найкращі практики з ЄС, щоб уважно це питання вивчалося у регіонах при створенні нових форм, а не лише експертиза МКІП грала роль.

«Також це привід для нас прискоритися стосовно більш масштабного закону щодо охорони культурної спадщини. Він давно вже назрів», - переконаний міністр.

Як повідомлялося, Верховна Рада 13 грудня ухвалила закон щодо реформування сфери містобудівної діяльності (№5655). Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури та Міністерство цифрової трансформації виступили з підтримкою цієї законодавчої ініціативи.

Міський голова Києва Віталій Кличко закликав народних депутатів доопрацювати законопроєкт, який, за його словами, «повністю нівелює контроль міст за будівництвом і створює умови для монопольного централізованого допуску будівельників на ринок».

Читайте також: ЮНЕСКО продовжить допомагати Україні у збереженні й захисті культурної спадщини

Петиція до Президента Володимира Зеленського з закликом застосувати вето до закону №5655 щодо реформування галузі містобудування набрала понад 25 тисяч необхідних для розгляду підписів.

Протягом всього періоду з моменту реєстрації в ВР в червні 2021 року цей законопроєкт викликав бурхливі дискусії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-