Херсонський художній музей ідентифікував ще одну картину, викрадену росіянами

Херсонський художній музей ідентифікував ще одну картину, викрадену росіянами

Укрінформ
Херсонський художній музей ідентифікував ще одну картину, викрадену росіянами під час окупації - це робота «Старий Крим» Емілії Гончарової.

Про це повідомляє Херсонський художній музей у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Пазл із фрагментом цього твору не складався довго, але нарешті нам вдалось ідентифікувати ще одну викрадену роботу, яка стала 114-ю за рахунком… Емілія Гончарова (1938 р.н.). Старий Крим. 1970. Тонований папір на фанері, пастель», - ідеться у повідомленні.

Як зазначається, робота двічі потрапила в кадри, відзняті в Центральному музеї Тавриди. Зокрема, 1 квітня 2023 року, коли фейкове «міністерство культури» Херсонської області підписувало незаконний договір про зберігання краденого в Криму, та у вересні 2023-го, коли в сюжеті телеканалу «Вести Крым» виправдовували мародерство окупантів.

У музеї розповіли, що художниця народилася в Чугуєві на Харківщині, навчалася в Одесі, викладала та працювала в Донецьку, згодом у Норильську, де вивчала життя корінних народів Півночі, а потім стала москвичкою. Пастелі Емілії Гончарової дуже своєрідні та надзвичайно барвисті. У творчому доробку мисткині пейзажі, натюрморти, портрети, жанрові композиції. Ще за життя в Україні вона малювала види Донечини та яскраві кримські пейзажі, один з яких був викрадений з Херсонського художнього музею та незаконно опинився в Криму.

У музеї підкреслюють, що 114 - це кількість ідентифікованих творів мистецтва, вкрадених російською окупаційною владою з Херсонського художнього музею у 2022 році. Зокрема, 113 — кількість творів, які перебувають в окупованому Криму, в сімферопольському Центральному музеї Тавриди, точне місцезнаходження однієї роботи невідомо, але є підтвердження з боку окупантів, що шедевр перебуває в їхніх руках.

Загальна кількість незаконно вивезеного перевищує 10 тисяч музейних експонатів.

Читайте також: У проєкті «Викрадене мистецтво…» відтворили картину, яку росіяни вивезли з Херсона

Як повідомляв Укрінформ, працівники Херсонського художнього музею імені Олексія Шовкуненка взялися ідентифікувати викрадені твори мистецтва, які «випливли» у Криму.

У межах проєкту «Викрадене мистецтво…» відтворили картину «Портрет дівчини у вишиваній сукні», викрадену росіянами з Херсона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-