Посол у Бразилії познайомився з української громадою штату Парана

Посол у Бразилії познайомився з української громадою штату Парана

Фото
Укрінформ
Посол у Бразилії Андрій Мельник у рамках візиту до штату Парна познайомився з місцевою українською громадою, зокрема у міста Куритиба, яке є столицею штату та центром українства в Бразилії.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомила дружина посла Світлана Мельник.

Так, дипломат взяв участь у щорічному засіданні Українсько-бразильської центральної репрезентації на запрошення її голови Віторіо Соротюка, окресливши головні завдання дипмісії для того, щоб голос українців Бразилії зазвучав на повну силу і не міг би ніким ігноруватися.

Андрій Мельник відвідав штаб-квартири двох головних столичних фольклорних груп – «Барвінок» та «Полтава», а також познайомився з гуртом «Соловейко» з поселення Марселіно.

З учасниками ансамблю «Барвінок», якому виповнилося більше 90 років. Фото: Svitlana Melnyk
З учасниками ансамблю «Барвінок», якому виповнилося більше 90 років. Фото: Svitlana Melnyk

Також відбулася зустріч з українською громадою у м. Прудентополіс у музеї «Тисячоліття», присвяченого історії української міграції до Бразилії. Посол подарував український прапор з підписом Президента України Володимира Зеленського. 

«Окрему увагу посол приділив українським церковним громадам: у штаті Парана УГКЦ спорудила понад 270 церков, із них 10 лише в Куритибі. Крім того, є також православні храми. Саме церковні осередки під патронатом монахів-василіан стали головними осередками просвіти серед українців – написала Світлана Мельник.

Зустріч з активістами громади Марселіно та гуртом «Соловейко»
Зустріч з активістами громади Марселіно та гуртом «Соловейко»: Фото: Svitlana Melnyk

Посол відвідав штаб-квартиру митрополії Української греко-католицької церкви, факультет Святого Василія Великого FASBAM, взяв участь у недільному богослужінні в церкві Пресвятої Богородиці.

«Основний підсумок візиту – ми з Андрієм отримали неймовірно сильний емоційний заряд енергії та оптимізму. Ми по-справжньому відчули потужний пульс рідної громади, яка змогла пережити всі політичні перипетії ХХ століття, зберігши українську культуру, традиції, звичаї та нашу віру. Бразильські українці – це без перебільшення унікальний феномен в історії, на жаль, досі майже не досліджений. Ця громада – символ непереможності українців та українського духу», – написала дружина посла.

Зустріч на факультеті Святого Василія Великого FASBAMФото: Svitlana Melnyk
Зустріч на факультеті Святого Василія Великого FASBAMФото: Svitlana Melnyk

Водночас вона зауважила, що є і тривожні сигнали. На жаль, молоде покоління українців вже майже не розмовляє рідною мовою.

За словами Світлани Мельник, досі українську мову плекали насамперед у сімʼях, а також вивчали у суботніх школах та на церковних уроках катехизації.

Вона подякувала за це подвижництво багатьох поколінь українців Бразилії насамперед сестер служебниць Ордену Непорочної Діви Марії УГКЦ, Інституту катехиток Серця Христового та інших волонтерів.

У штаб-квартирі митрополії Української греко-католицької церкви разом з семінаристами. Фото: Svitlana Melnyk
У штаб-квартирі митрополії Української греко-католицької церкви разом з семінаристами. Фото: Svitlana Melnyk

«Але часи змінюються. Дуже багато змішаних сімей, мабуть, їх більшість. Мова неминуче втрачається. Найбільша системна проблема – відсутність викладання української мови в державних школах. І вона потребує надтермінового вирішення», – написала дружина посла.

Саме тому, за її словами, посол Андрій Мельник ініціював перед урядом Парани пілотний проєкт вивчення української мови як іноземної. Одне з ключових завдань – підготовка сертифікованих вчителів для системи шкільної освіти Бразилії.

«Утім, без вагомого внеску з боку української держави у цю справу не обійтися. Необхідно запровадити систему відрядження наших вчителів за кордон для викладання української мови», – додала Світлана Мельник.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський нагородив голову Українсько-бразильської центральної репрезентації Віторіо Соротюка орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня.

Зустріч з українсько-фольклорним ансамблем «Полтава», якому виповнилося 43 роки. м.Куритиба. Фото: Svitlana Melnyk

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-