За час великої війни 46 тисячам українців надано тимчасовий захист у Латвії

За час великої війни 46 тисячам українців надано тимчасовий захист у Латвії

Укрінформ
Латвія починаючи з весни 2022 року надала тимчасовий захист 46 тисячам біженців з України.

Про це сказала Латвійському радіо голова Управління у справах громадянства та міграції (УСГМ) Майра Розе, передає Укрінформ.

За словами чиновниці, щороку прохання про притулок у Латвії подають 6-10 тисяч українців. 7 тисяч біженців повернулися на Батьківщину.

Наступного року закінчиться тимчасовий дозвіл на проживання у великої групи українських біженців, які приїхали до Латвії на самому початку великої війни (близько 25 тисяч осіб).

«УСГМ буде перевантажене... Тому я закликаю не чекати березня, а діяти завчасно. Звичайно, якщо людина вчасно не встигне подати документи, то її посвідку на проживання не анулюють, але для повноцінного життя їй потрібна картка біженця», - пояснила Розе.

Вона також розповіла, що понад 25 тисяч громадян РФ, яким потрібно було підтвердити свій статус у Латвії, виконали всі вимоги та отримали посвідку на проживання. Ще 1,5 тисячі заяв перебувають на розгляді. Стільки ж російських громадян добровільно виїхали з Латвії. У 9 випадках було ухвалено рішення про примусове видворення, три з них виконані.

Очільниця УСГМ заявила, що з 2021 року постійно зростає і кількість біженців, які потрапляють у Латвію з території Білорусі. «Якщо 2021 року їх було 582, то торік — уже 1624. Цього року заяву на притулок подали вже 516 осіб», – сказала Розе.

На статус біженця претендують вихідці з 47 країн, серед них - Індія, Афганістан, Бангладеш, Білорусь, Ефіопія, Гана, Гамбія, Малі тощо.

Читайте також: Литва продовжить тимчасовий захист для українських біженців ще на рік

Як повідомляв Укрінформ, на бюджетні місця в державних вишах Латвії можуть претендувати громадяни України зі статусом міжнародного захисту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-