Хочете багато заробляти? Тоді йдіть у фрілансери

Хочете багато заробляти? Тоді йдіть у фрілансери

Укрінформ
Працюючи в Інтернеті, можна назбирати на оренду вілли на березі океану, а можна залишитися й без копійки

Сьогодні економічна ситуація часто підштовхує людей до пошуку нових джерел доходу. Однак, поєднувати додаткову роботу з основною часом вдається вкрай складно. Те, що потрібно витрачати час на переїзд з однієї точки міста в іншу, неможливість повноцінно відпочити та відірваність від сім'ї стають перешкодами навіть для кандидатів із високою вмотивованістю. І коли здається, що про додатковий заробіток можна забути, людина згадує про глобальну павутину.

У цьому матеріалі ми зібрали кілька реальних способів заробітку в Інтернеті «без вкладень», «безкоштовно». Тож запрошуємо у світ фріланса.

ХТО ТАКИЙ ФРІЛАНСЕР?

Фрілансом сьогодні називають будь-яку одноразову або короткострокову роботу, яку виконує фахівець за дорученням замовника. Програмування, журналістика, складання рекламних текстів, юриспруденція, дизайн, переклади, фото - та відеозйомка - вибір завдань дійсно великий. Також вам можуть доручити й роботу, яка не вимагає значних зусиль та вмінь - поставити «лайк» в соціальній мережі, прокоментувати чийсь пост або створити дискусію на форумі.

ДЕ ШУКАТИ?

На сьогодні в Інтернеті функціонують сотні бірж фрілансу. З числа українських найбільш затребуваними є freelance.ua, freelancehunt.com. З російських сайтів пошуку віддаленої роботи варто звернути увагу на fl.ru, advego та інші. Якщо ви володієте хоча б англійською мовою, придивіться до світових гігантів ринку фрілансерських послуг - UpWork, Toptal.

ЩО НЕОБХІДНО?

Для того, щоб стати фрілансером, людині, в першу чергу, важливо мати стабільний та постійний доступ до Інтернету.

Наступний крок - це вибір компанії, на яку ви почнете працювати. Для цього можете скористатися списком у попередньому пункті, або знайти будь-який інший сайт, який вам до душі. Ще під час вибору біржі для підзаробітку важливо ознайомитися з умовами виведення коштів, а також звернути увагу на відгуки досвідчених працівників. У майбутньому це допоможе уникнути неприємних конфузів та найпоширеніших схем обману.

Після цього пройдіть процес реєстрації. Краще вказувати справжні ім'я та прізвище - це може знадобитися тоді, коли потрібно буде довести свою правоту або під час суперечок, які можуть виникнути. Уважно перечитайте договір, звернувши особливу увагу на обов'язки та права сторін. Також радимо ознайомитися з правилами біржі, адже за їхнє порушення вас можуть оштрафувати або зовсім заблокувати.

ЯКИМИ МАЮТЬ БУТИ ПЕРШІ КРОКИ?

Вітаємо, ви успішно пройшли реєстрацію та готові розпочати роботу. Кожен сайт має свій унікальний інтерфейс, однак найчастіше усі види роботи поділені на категорії.

Обравши розділ, який ви збираєтеся досліджувати, перегляньте наявні замовлення. Іноді буває таке, що для новачка на сайті доступною є лише обмежена кількість найдешевших робіт. Біржі йдуть на цей крок, щоб дати йому можливість набути досвіду, а також убезпечити цінних клієнтів від неякісно виконаних робіт.

Далі. Необхідно обрати відповідне завдання, або відправити свою заявку замовнику (залежить від конкретної системи). На цьому етапі досвідчені фрілансери радять новачкам надавати перевагу невеликим та нескладним роботам. Ваша мета - набратися досвіду, а також скласти портфоліо з переліком виконаних замовлень. Неважкі доручення підходять для цього набагато більше, ніж завдання на зразок «переклад книги на 1500 сторінок».

СКІЛЬКИ МОЖНА ЗАРОБИТИ?

Ось ми й підійшли до найцікавішої частини фрілансу - фінансів.

По-перше, варто розуміти, що новачки завжди отримують на 50% менше, ніж люди з досвідом роботи хоча б півроку. Більш того, для деяких систем різниця між доходами недосвідчених працівників та «аксакалів» ринку становить 100%, 150% чи навіть 300%.

По-друге, одна й та ж робота може бути оцінена замовником у 200 гривень, а може коштувати і 2000 гривень. Особлива майстерність полягає в тому, щоб не просто знайти роботу, але й вибрати найбільш вигідний варіант. Найкраще обирати варіанти, враховуючи час, який знадобиться для їхнього виконання. Наприклад, якщо на замовлення з цінником 100 гривень ви витратите півгодини, а на виконання роботи за 500 гривень - 10 годин робочого часу, логічніше вибрати перший варіант та надалі шукати схожі завдання. Хоча у деяких випадках все ж має сенс брати великі замовлення з недорогим часом роботи - необхідність встигнути змусить вас бути більш продуктивним, але у результаті ви отримаєте значну суму.

Цінники для новачків виглядають приблизно так:

поставити «лайк» в соціальній мережі (найчастіше з реального або схожого на реальний аккаунта) - від 10 до 70 копійок;

зробити репост у соціальній мережі або залишити коментар - від 20 копійок до 1 гривні;

сторінка переказу - від 10 до 50 гривень;

одна хвилина розшифровки аудіозапису - від 10 до 50 гривень;

написання однієї сторінки оригінального тексту - від 30 гривень (до 500-700 гривень - у випадку високої кваліфікації автора, гарного іміджу на сайті, а також великого досвіду роботи);

написання реферату, курсової роботи, магістерської або дипломної - від 10 гривень за сторінку (при великому обсязі ціна може бути ще нижчою). З іншого боку, дуже часто подібні проекти не вимагають оригінальності. Сиди собі й копіюй;

написання програмного коду, створення мобільного додатку, веб-сайту - від 100 гривень за годину роботи. Подібні проекти складно оцінювати з точки зору прогнозованої оплати, тому що все залежить від складності конкретного завдання, а також кваліфікації виконавця. Як правило, 100 гривень/година - це цінова межа, нижче якої замовлення ніхто не захоче виконувати. Наприклад, розробка сайту програмістами у середньому коштує 10 тисяч гривень, а мобільний додаток не почнуть писати менше, ніж за 150-200 тисяч (хоча для його створення потрібно кілька тижнів роботи цілої команди);

ПІДВОДНІ КАМЕНІ

Першим й найбільшим ризиком фрілансу є вільний графік роботи. На перший погляд, це дуже незвично - залежати тільки від себе, ніякого офісу з 9 до 18, ніякого керівництва та звітів. Однак придивившись, людина починає усвідомлювати, що над багатьма проектами доводиться працювати більше, ніж 8 годин на день. Також, наприклад, якщо ви прокинулися о 12 годині дня, то не отримаєте ніяких доган від боса. Просто потім вам доведеться сидіти над замовленнями до пізньої ночі. У підсумку, для багатьох людей обрати собі зайнятість та встановити графік роботи стає важкою перепоною для того, щоб займатися фрілансом, тому вони відмовляються від цієї ідеї.

Другий ризик стосується фінансової складової. Звичайно, виконуючи навіть найпростіші замовлення, у вдалий місяць можна легко заробити 3000 гривень. Однак необхідно розуміти, що ринок вільних фахівців є дуже схильним до сезонних коливань. Сьогодні цілком реально покласти на свій банківський рахунок 40 тисяч гривень, проте надалі кілька місяців поспіль отримувати лише півтори тисячі. Мінімізувати цей ризик можна лише розвиваючи навички планування особистих фінансів, попередньо дізнавшись у досвідчених фрілансерів про сезонні спади. Зовсім відійти від страху перед циклами ринку фрілансер зможе вже через кілька років роботи, коли у нього з'явиться пул постійних клієнтів, а половину замовлень йому почне приносити «сарафанне радіо».

Третій мінус може охарактеризувати одне слово - «дедлайн». Це та часова межа, після якої ви рішуче можете втратити імідж, статус та гроші. Іншими словами, це кінцевий термін виконання вами роботи. До нього не варто ставитися абияк, адже навіть секундна затримка у роботі може залишити неприємний слід у вашій майбутній кар'єрі фрілансера. З часом ви станете автоматично запам'ятовувати терміни здачі кожної нової роботи, а найбільшим жахом стане невиконання взятого замовлення у встановлений строк.

Четвертий мінус - ви самі повинні купувати обладнання та програмне забезпечення. Так, найчастіше фрілансеру потрібно небагато - комп'ютер, рідше фотоапарат або відеокамера. Але якщо офісному співробітникові все це надає компанія, та фрілансер має сам піклуватися про технічну складову успіху. В цьому випадку, кожна затримка або ремонт лептопа можуть зашкодити ритмові роботи працівника, буквально позбавивши його засобів до існування. У таких випадках радимо завжди мати певну суму грошей, здатну покрити будь-який ймовірний ремонт вашого девайса.

П'ятий мінус - низький рівень соціалізації. Офісні працівники часто не можуть уявити свого життя без кави-брейків та спільних обідів з колегами. Однак фрілансер працює сам, спілкується тільки з замовниками та технічною підтримкою свого сайту. Тому подібна зайнятість сподобається тим, хто вважає себе невиправним інтровертом, або має широке коло спілкування поза роботою.

ОДНОЗНАЧНІ ПЛЮСИ

Отож, дослідивши різні негативні аспекти вільної праці, підсумуємо статтю плюсами вільного заробітку:

- відносно високий заробіток. Від 3000 тисяч гривень за невеликі доручення, від 5000 тисяч за написання текстів, від 10 тисяч для програміста або дизайнера. Верхньої межі доходів не існує;

- можливість самостійно складати графік роботи та відпочинку;

- можливість подорожувати, поєднуючи з роботою навіть незвичайні подорожі. Наприклад, багато фрілансери живуть в азіатських країнах, беруть в оренду прекрасні вілли та працюють під шум океану;

- шанс перейти на роботу до великої кампанії. Дуже часто великі транснаціональні корпорації наймають для виконання деяких підрядів саме фрілансерів. Найкращим вони можуть запропонувати перейти до їхнього штату на досить привабливих умовах;

- відсутність залежності від думки та настрою начальника;

- безмежні можливості для самовдосконалення (спортзал, книги, йога, басейн - всі ці речі легко можна поєднувати з фрілансом).

Не дарма кажуть, що криза - це час можливостей. Постійний страх перед звільненням, робота з 9 до 18, нервове керівництво, невелика заробітна платня - усього цього можна раз і назавжди позбутися, якщо спробувати знайти себе у світі фрілансу. Не варто чекати - потрібно діяти!

Максим Мордовцев, Київ.

Перше фото: professionali.ru

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-