ЄС готується до будь-якого сценарію з російським газом - Єврокомісія

ЄС готується до будь-якого сценарію з російським газом - Єврокомісія

Укрінформ
Оголошене газпромом зупинення постачання газу газопроводом «Північний потік – 1» представлене як плановий ремонт цього трубопроводу, але Європейська комісія готова до будь-якого розвитку подій, враховуючи очевидні спроби кремля перетворити постачання газу на зброю проти Заходу.

Про це сьогодні під час брифінгу у Брюсселі заявив речник Єврокомісії з питань енергетики Тім Макфі (Tim MсPhіе), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«ЄС готувався до різних сценаріїв вже багато місяців. Ми вже були у ситуації, коли зменшувалися обсяги постачання російського газу. Протягом минулих місяців відразу кілька країн-членів стикалися з повним або частковим перериванням такого постачання від газпрому. Очевидно, що ця ситуація є серйозною. Ми маємо бути готовими до будь-яких подій. Те, що відбувається зараз, заявлено як плановий ремонт. 10 днів – це звичайний термін для такого роду обслуговування газових трубопроводів», - сказав речник Єврокомісії.

Він нагадав, що Єврокомісія представила план перебудови всієї енергетичної системи ЄС – RePowerEU, який передбачає пошук альтернативних шляхів постачання енергоресурсів у короткостроковій перспективі, підвищення енергоефективності та рівня заощадження енергії, а також масовані інвестиції у поновлювальні джерела.

Читайте також: У Франції вважають повне відключення російського газу найбільш імовірним сценарієм

У цьому контексті європейські лідери на найвищому рівні прийняли чітке політичне рішення позбутися залежності від російського викопного пального якомога швидше. Вже зараз ЄС ухвалив санкції проти постачання російського вугілля й нафти. Що стосується постачання газу, Європа потребує більше часу для адаптації європейської промисловості.

«У середині липня ми представимо план підготовки до зими та до ситуації, в якій ми можемо опинитися після літа, з наближенням традиційного опалювального сезону. Ми повинні бути готовими до будь-якої ситуації», - зауважив Тім Макфі.

Відповідаючи на запитання журналістів, він підтвердив, що Єврокомісія свідома рішення Канади повернути після ремонту газову турбіну до Німеччини для подальшої її передачі в росію.

«З поверненням цієї складової одна з причин, яка була використана росією для зменшення потоку газу через «Північний потік 1», була усунута. Ми перебуваємо в контакті з усіма сторонами, щоб бути повною мірою поінформованими щодо цієї ситуації», - зазначив речник Єврокомісії.

Читайте також: В Україні назвали рішення Канади повернути газпрому турбіну поганим прецедентом

Він нагадав, що на цьому етапі санкції ЄС не поширюються на технології транспортування природного газу.

Макфі окремо наголосив, що Єврокомісія розробила рекомендації для громадян, спрямовані на заощадження енергоресурсів. Це стосується використання гарячої води, транспорту та усього, що люди роблять у повсякденному у житті. Подальше втілення цих рекомендацій належить до компетенції країн-членів, які будуть проводити відповідну роз’яснювальну роботу із власними громадянами.

«Заощадження енергії є однією з основ плану RePowerEU. Найбільш дешева енергія – це та, яку ви ніколи не використовували, - це одна із мантр нашої енергетичної політики протягом багатьох років. Цей план має високу громадянську підтримку. Європейці бачать, що росія перетворила енергію на зброю. Крім того, громадяни ЄС підтримують заходи, що спрямовані на обмеження спроможностей путінської машини війни, здатності росії вести війну проти України», - додав речник Єврокомісії.

Читайте також: росія скоротила постачання газу в Австрію на 70%

Як повідомлялося, у понеділок росія розпочинає ремонтні роботи газопроводі «Північний потік - 1», які мають тривати 10 днів. На Заході свідомі, що путін може використати ситуацію і повністю припинити прокачування газу.

Перед цим Канада вирішила повернути Німеччині газову турбіну, побудовану в Канаді компанією Siemens Energy AG, що використовувалася в системі трубопроводу Nord Stream. Рішення було ухвалено попри заперечення уряду України та української діаспори в Канаді.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-