Україна отримала від Німеччини допомоги на €32,2 мільярда - Мінекономіки

Україна отримала від Німеччини допомоги на €32,2 мільярда - Мінекономіки

Укрінформ
З початку повномасштабного вторгнення Україна отримала від Німеччини допомоги на 32,2 млрд євро.

Як передає Укрінформ, про це йшлось під час зустрічі першого віцепремʼєр-міністра – міністра економіки України Юлії Свириденко з віцеканцлером - федеральним міністром економіки та захисту клімату Німеччини Робертом Габеком, повідомляє пресслужба міністерства.

«Перш за все хочу подякувати Німеччині, яка вже два роки активно підтримує нашу армію військовою допомогою, надає допомогу нашим біженцям, підтримує нашу економіку. Я вдячна Федеральному уряду за всебічну та суттєву допомогу з їхнього боку. З початку повномасштабної агресії ми отримали від вас загалом 32,2 млрд євро. Німеччина також є локомотивом оборонної підтримки України. Я високо ціную, що на цей рік обсяг такої допомоги нашим збройним силам закладено у федеральному бюджеті на рівні 7,1 млрд євро», - сказала Свириденко.

За її словами, уряд Німеччини та страхова компанія Euler Hermes минулого року продовжили реалізацію програми інвестиційних гарантій. Загалом в Україні зараз вже діють 46 гарантій на суму близько 340 млн євро, а обсяг експорту під німецькі гарантії у 2023 році склав близько 170 млн євро.

«На сьогодні ми маємо успішні приклади створення спільних підприємств і локалізації німецького виробництва в Україні, особливо в оборонній сфері. Впевнена, що наші країни мають ще більший потенціал для співпраці в багатьох галузях економіки. Ми визначили найбільш перспективні сектори для інвестицій, які можуть зацікавити німецькі компанії, Це енергетика, транспорт і логістика, агропереробний комплекс, виробництво критичних матеріалів та зеленої сталі», - зауважила Свириденко.

Наразі в енергетиці є понад 200 перспективних проєктів на загальну суму 60 млрд доларів, серед яких вітрові та сонячні електростанції, децентралізована генерація, біопаливні станції, видобуток природного газу та нафти.

Особливу увагу сторони приділили розбудові в Україні розподіленої генерації. Після того, як РФ знищила частину електрогенерації, проєкти будівництва нових невеликих когенеративних потужностей набувають особливої актуальності. Під час розмови сторони обговорювали можливості використання німецьких та українських комплектуючих для побудови розгалуженої системи генерації.

У секторах транспорту і логістики німецькому бізнесу презентували 73 перспективних проєкти на загальну суму 2,7 млрд дол., у тому числі проєкти залізничного, морського й річкового транспорту та експортної логістики. У сфері агропереробки продемонстрували понад 80 найперспективніших проєктів на загальну суму понад 2,9 млрд доларів.

Читайте також: Габек назвав галузі України, в яких зацікавлені працювати великі німецькі підприємства

Як повідомлялось, віцеканцлер і міністр економіки та захисту клімату ФРН Роберт Габек прибув до Києва з неанонсованим візитом. До делегації увійшли представники оборонної промисловості та енергетичного сектору Німеччини.

Фото: Мінекономіки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-