Японія продовжуватиме підтримку українського енергосектору

Японія продовжуватиме підтримку українського енергосектору

Укрінформ
Українська делегація на чолі з міністром енергетики Германом Галущенком у ході офіційного візиту до Японії обговорила з представниками уряду цієї країни допомогу у відновленні енергосектору.

Про це повідомляє пресслужба Міненерго, передає Укрінформ.

Галущенко поінформував японських урядовців про руйнівні наслідки останніх російських масованих атак на український енергосектор. Міністр акцентував, що особливих втрат зазнали маневрові потужності, а саме теплова та гідрогенерація, значно пошкоджені об’єкти системи передачі електроенергії. Загальні втрати в системі з початку масованих обстрілів з березня цього року становлять понад 7 ГВт потужності.

Очільник Міненерго подякував Японії за фінансову та технічну допомогу українському енергосектору. Він поінформував японську сторону про поточні потреби в обладнанні, яке потрібне для відновлювальних робіт та нарощування потужностей енергосистеми для проходження наступної зими. Зокрема, акцентувалося на потребах в устаткуванні для розподіленої генерації – газових турбінах, газопоршневих установках, мобільних генераторах.

Окремо обговорювалася співпраця у сфері атомної енергетики та забезпечення ядерної безпеки.

Представники японської сторони своєю чергою зазначили про готовність ділитися досвідом з питань забезпечення ядерної безпеки та відновлення і відбудови.

Міністр закордонних справ Японії Йоко Камікава запевнила очільника Міненерго в тому, що підтримка України залишається однією з ключових тем міжнародних зустрічей, зокрема на рівні G-7. Вона засвідчила повагу українському народу, який продовжує боротися з російським агресором, та повідомила про наміри Японії і надалі продовжувати підтримку України.

Державний міністр економіки, торгівлі та промисловості Японії Казучіка Івата окремо акцентував, що японський досвід відновлення після природних катаклізмів може бути корисним Україні під час відновлення.

Заступник головного секретаря Кабінету Міністрів Японії Кеічі Ічікава підкреслив, що енергетичний сектор є найбільшим пріоритетом допомоги японського уряду Україні.

Під час візиту Герман Галущенко також провів зустрічі з головою правління Японського банку міжнародного співробітництва (JBIC) Нобумітсу Хаяші, президентом Японського експортно-кредитного агентства (NEXI) Казухіко Нішіно, японськими компаніями-виробниками енергетичного обладнання.

На зустрічах обговорювалися питання залучення інвестицій, кредитування та страхування ризиків японських компаній у контексті реалізації проєктів відновлення енергетичної інфраструктури, забезпечення енергетичної безпеки України, розбудови та зміцнення її потенціалу як експортера, транзитера енергоресурсів.

Читайте також: Україна та Японія обговорили посилення співпраці у сфері гуманітарного розмінування

Як повідомлялося, Японія є третім найбільшим донором фінансової допомоги Україні. У 2023 році до державного бюджету України було спрямовано 3,7 млрд доларів США пільгового фінансування та грантів.

За координації Міністерства енергетики Оператор газотранспортної системи України отримав генератори та захисні габіони від Sumitomo Corporation та Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA).

Японія планує надати Україні технологію з виробництва біопалива для підтримки зусиль з відновлення країни після війни з Росією.

Фото: mev.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-