Південна Корея може надати Україні $2,1 мільярда позики у межах міжурядової угоди - Шмигаль

Південна Корея може надати Україні $2,1 мільярда позики у межах міжурядової угоди - Шмигаль

Оновлено
Укрінформ
Кабінет міністрів спрямував до Верховної Ради проєкт закону про ратифікацію міжурядової угоди між Україною та Кореєю, що уможливить отримання позики до 2,1 млрд доларів від Кореї.

Про це повідомив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду, передає Укрінформ.

«Сьогодні схвалюємо та спрямовуємо до парламенту проєкт закону про ратифікацію міжурядової угоди між Україною та Кореєю. Фонд економічного розвитку та співробітництва Республіки Корея зможе надати Україні позику до 2,1 млрд доларів», - сказав він.

Шмигаль зазначив, що також уряд розподіляє кошти Міжнародного банку реконструкції та розвитку в межах проєкту ARІSE. За його словами, йдеться про 2,4 млрд грн на підтримку українських аграріїв. Також уможливляться кредитні гарантії для стимулювання кредитування малих і середніх сільгоспвиробників, а також про гранти для невеликих господарств, сказав він.

Читайте також: Україна підписала міжурядову угоду з Кореєю щодо пільгових кредитів

Пізніше пресслужба Мінекономіки повідомила, що Кабмін затвердив проєкт закону України «Про ратифікацію Рамкової угоди між Урядом України та Урядом Республіки Корея стосовно кредитів від Фонду економічного розвитку та співробітництва (EDCF) на 2024 -2029 роки».

Зазначається, що ухвалення цього законопроєкту необхідне для набрання чинності Рамкової угоди стосовно кредитів від EDCF на 2024-2029 роки на суму 2,1 млрд доларів, підписаної 19 квітня 2024 року у Вашингтоні.

«Зробили ще один крок для фіналізації необхідних внутрішніх процедур та початку надання пільгових кредитів в еквіваленті 2,1 млрд доларів від корейського Фонду економічного розвитку та співробітництва (EDCF) протягом наступних п’яти років. Ці кошти будуть спрямовані на закупівлю обладнання та на проєкти відновлення, що реалізовуватимуться державою або державними компаніями, з отриманою державною гарантією, а також на фінансування державного бюджету», - сказала перший віцепрем’єр-міністр - міністр економіки України Юлія Свириденко.

За її словами, отримання Україною довгострокових та дешевих кредитів сприятиме відновленню виробничого потенціалу та створенню нових робочих місць, що має пришвидшити відновлення країни та реалізацію низки економічних проєктів, не очікуючи закінчення війни.

Рамкова угода набирає чинності з дати отримання сторонами дипломатичними каналами останнього письмового повідомлення про завершення внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності цією Рамковою угодою.

Наступним етапом буде підготовка до реалізації потенційно відібраних корейською стороною проєктів із запланованим обсягом фінансування 2,1 млрд дол. США. Для кожного окремого проєкту укладатимуться окремі договори, які будуть визначати суму, терміни та умови надання пільгових позик.

Як повідомляв Укрінформ, проєкт ARISE впроваджується Фондом розвитку підприємництва і Міністерством аграрної політики та продовольства України. Це проєкт Світового банку, який схвалений для України торік за інноваційною та гнучкою рамковою моделлю. Вона передбачає можливості швидкої мобілізації ресурсів партнерів для фінансування найнагальніших потреб, і таке фінансування може бути розширене за необхідності, коли з'являються додаткові кошти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-