Нацбанк очікує на зниження ставок за кредитами

Нацбанк очікує на зниження ставок за кредитами

Укрінформ
Національний банк очікує на зниження ставок за кредитами та активізацію самого кредитування.

Про це на брифінгу сказав голова Національного банку України Андрій Пишний, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Так, очікуємо (на зниження ставок за кредитами - ред.). Національний банк послідовно веде політику, яка повинна дозволити підживити відновлення української економіки. Ми знизили суттєво облікову ставку за останній рік з 25% до 13% річних», - сказав Пишний.

Однак, додав очільник регулятора, не все залежить від дій Національного банку. Багато що залежить від кредитних політик самих банків.

«Варто пам'ятати, що в Україні понад 50% ринку контролюються державою. Наші політики мають знайти відображення стратегічних настанов, якими керуються державні банки. Ці стратегічні настанови мають бути імплементовані наглядовими радами в кредитні політики, які визначать продуктові напрямки за якими функціонуватимуть банки», - сказав Пишний.

Він наголосив, що наразі є сукупність необхідних факторів, які можуть допомогти сформувати зовсім іншу якість процесів, пов'язаних з кредитуванням.

Читайте також: Нацбанк очікує, що інфляція у наступні місяці пришвидшиться

Як повідомлялось, Національний банк України ухвалив рішення знизити облікову ставку до 13% із 14 червня 2024 року. НБУ у січні 2022 року підняв облікову ставку до 10%. З початком військової агресії облікова ставка залишалася незмінною. Однак уже 3 червня 2022 року облікову ставку було підвищено з 10% до 25%. На такому рівні вона залишалася більше року. 27 липня 2023 року ставку знизили до 22%, з 15 вересня - до 20%, з 15 грудня - до 15%. У березні 2024 року Нацбанк знизив ставку до 14,5%, у травні знизив до 13,5%.

Фото: НБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-