Глобальний експорт плодів і ягід торік сягнув $142 мільярдів

Глобальний експорт плодів і ягід торік сягнув $142 мільярдів

Інфографіка
Укрінформ
Глобальний експорт плодів і ягід у світі в 2023 році зріс на 2,4 млрд дол. США, але досягти показника 2021 року не вдалося.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Українська асоціація аграрного експорту за оперативною інформацією Міжнародного торгового центру,

"У 2023 році підсумковий експорт плодово-ягідної продукції в світі становив близько 142 млрд дол., збільшившись на 2,4 млрд дол. у порівнянні з попереднім роком. Втім, досягти показника 2021 року (146 млрд дол.) не вдалося", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у глобальній торгівлі серед всіх груп агропродовольчої продукції фрукти залишились одними з домінуючих. Більша виручка торік фіксувалась лише для зернових (163 млрд дол.), м’яса (161 млрд дол.), олійних культур (150 млрд дол.), різних напоїв (149 млрд дол.), олій та жирів (146 млрд дол.).

До рейтингу товарних позицій плодово-ягідної групи за вартістю експорту минулого року увійшли: банани – 14,4 млрд дол.; виноград – 11,0 млрд дол.; авокадо – 7,3 млрд дол.; яблука – 6,8 млрд дол.; дуріан – 6,6 млрд дол.; горіхи кеш’ю – 6,6 млрд дол.; мигдаль – 6,2 млрд дол.; лохина, чорниця – 5,2 млрд дол.; апельсини – 5,2 млрд дол.; черешні – 3,9 млрд дол.

Читайте також: Ціни на каву зросли за пів року на 40% - Bloomberg

Без змін залишився перелік головних країн-експортерів фруктів, представлений Сполученими Штатами, Іспанією, Мексикою, Нідерландами, Таїландом, Чилі, В’єтнамом, Китаєм, Перу і Туреччиною. Разом вони сформували 56% вартості поставок плодів і ягід на світовий ринок.

Як повідомлялося, Україна у 2023 році опустилася на 54-те місце на світовому ринку через триваюче зниження експорту продукції садівництва. Однак ключовим викликом для українських профільних компаній досі є необхідність бути гнучкими і постійно адаптуватись до змін економічної кон’юнктури в умовах війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-