Аграрії пропонують ввести пільгову ставку акцизу на пальне для сільгоспробіт

Аграрії пропонують ввести пільгову ставку акцизу на пальне для сільгоспробіт

Укрінформ
Представники аграрного бізнесу та профільних асоціацій просять парламентаріїв передбачити можливість пільгового оподаткування акцизом пального, яке використовується для обробітку сільгоспугідь.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомили директорка Всеукраїнського аграрного форуму Марія Дідух, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук та генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Олег Хоменко.

Вони нагадали про підготовку до другого читання в парламенті законопроєкту №11256-2, яким пропонується привести паливні акцизи до європейського рівня - зокрема, з поступовим збільшенням до 2028 року ставок із нинішніх 139,5 євро до 330 євро за тисячу літрів дизпалива. Це рішення хочуть ухвалити в межах європейської інтеграції України, а також з огляду на потребу в коштах для наповнення державного бюджету. Водночас це призведе до додаткових витрат на обробіток сільгоспземель.

«Це, може, й не буде надто помітним у 2024 році, але стане значним тягарем для аграріїв, починаючи із 2025-го. За підрахунками, наступного року додаткове фінансове навантаження перевищить 5 євро на гектар. Таким чином, загальні витрати сільгоспвиробників зростуть на понад 5,5 млрд гривень. У 2028 році ця сума збільшиться до 14 мільярдів», - вважає Марчук.

При цьому вже зараз акцизи на пальне для українських аграріїв значно вищі, ніж у європейських країнах, адже там для сільгоспвиробників передбачені пільги при їх сплаті, оскільки їхня техніка не рухається дорогами загального користування, на ремонт та утримання яких, передусім, і йдуть кошти від акцизних зборів.

«У нас же діють загальні умови для всіх споживачів пального, які пропонують зберегти і після підвищення ставок. І ми, окрім неконкурентних умов, таких як відсутність державної підтримки та програм субсидування, які є в країнах ЄС, отримаємо ще й додаткове податкове навантаження на селян. Частково виправити ситуацію і зробити українську агропродукцію більш конкурентною на європейських ринках допоможе пільга на сплату акцизного податку для аграріїв», - переконана Дідух.

Читайте також: ДАР з 25 червня прийматиме заявки від аграріїв на субсидії

Відповідну правку подав до другого читання законопроєкту депутат Олександр Ковальчук. Аграрії просять народних обранців підтримати пропозицію їхнього колеги, згідно з якою після завершення війни для селян діятиме 50% пільга зі сплати акцизу.

«Ми розуміємо необхідність приведення вітчизняного законодавства до вимог ЄС, розуміємо, що потрібно наповнювати держбюджет для підтримки армії. Але ми не можемо погодитися з тим, що тоді як у європейських країнах застосовуються різні підходи до акцизів (мінімальна ставка - 22 євро, середня – до 60 євро за тисячу літрів), нашим аграріям доведеться додатково платити за пальне по 330 євро. Безумовно, доки триває війна, ми готові платити такі ж акцизи, як і решта споживачів пального в Україні, але по її завершенні просимо передбачити п’ятдесятивідсоткову пільгу, аби зрештою цей податок не перевищував для селян 165 євро за тисячу літрів», - додав Хоменко.

При цьому, відповідаючи на запитання Укрінформу, Марія Дідух уточнила: пільга, на думку аграріїв, має поширюватися лише на те пальне, що використовується для обробітку ґрунту і збирання врожаю (в розрахунку 65 літрів на гектар), і не повинна стосуватися інших потреб аграріїв – приміром, використання вантажного та легкового транспорту для перевезення продукції і людей.

Як повідомлялося, минулого тижня парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував Верховній Раді ухвалити законопроєкт №11256-2 у другому читанні та в цілому. Документ передбачає поетапне підвищення акцизів на різні види пального до 1 січня 2028 року. На цю дату акциз на бензин становитиме 359 євро, на дизпаливо - 330 євро, на скраплений газ – 250 євро за 1000 літрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-